Argentína szigorít, hogy elkerülje a csődöt

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
Várhatóan gazdasági megszorító intézkedéseket vezet be az argentin kormány hétfőn, hogy még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelyén tartandó kulcsfontosságú találkozó előtt enyhítse a költségvetés egyensúlyi hiányosságait, amelyek a nemzeti fizetőeszköz, a peso mélyrepüléséhez vezettek.
Vágólapra másolva!

Nicolás Dujovne gazdasági miniszter délelőtt (közép-európai idő szerint 14.45-kor) sajtótájékoztatót fog tartani, amelyen új adókat kell bejelentsen a bányaiparra és a szója exportjára vonatkozóan, valamint bizonyos fájdalmas költségvetési megszorításokat.

Az IMF székháza Forrás: AFP/Zach Gibson

A kormány elsődleges célja, hogy

csökkentse a krónikus költségvetési hiányt, amely az idén már 30 százalékot is meghaladó inflációt szítja,

törékennyé téve Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát.

A Clarín című, legolvasottabb újság értesülése szerint még a gazdasági miniszter beavatkozása előtt Mauricio Macri elnök televíziós üzenetet intéz az országhoz, bejelentve jobbközép kormányának átalakítását.

A jelenlegi 22 miniszter közül tíztől elköszönnek.

Dujovne még hétfőn Washingtonba repül, ahol kedden Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával találkozik, hogy felülvizsgálják a valutaalap és Argentína között júniusban aláírt megállapodást.

Bár az akkor jóváhagyott

50 milliárd dolláros készenléti hitel első, 15 milliárdos részletét már átutalták Buenos Airesbe,

és a kormány részben fel is használta már, a törékeny argentin gazdaság azóta még rosszabb állapotba került.

Argentína ezért a hitel folyósításának felgyorsítását fogja kérni - írja az AFP francia hírügynökség.