Besokallt az egyik legszebb görög sziget

Santorini Island, Greece Greek Greece EUROPE EUROPEAN UNION Santorini Santorini Island Cyclades Cyclades Islands Cyclades group of islands South Aegean Aegean holiday getaway vacation Mediterranean travel TOURISM travel and tourism tourist destination ISL
Blue dome of a whitewashed church overlooking the Aegean Sea from Santorini Island, Greece. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szantorini korlátozni akarja a hajókirándulások számát, mivel az ide érkező turisták miatt megduplázódott a szemétmennyiség. Márciustól decemberig több ezer kiránduló látogatja meg a szigetet, és eközben rengeteg pénzt is költenek – azonban ez jövőre megváltozik.
Vágólapra másolva!

Jövőre már naponta csak 8 ezer, hajón a szigetre kirándulót engednek be a szigetre, mivel sem az infrastruktúra, sem a készletek nem elengedőek ahhoz, hogy ennél több turistát ellásson Szantorini.

– mondta a helyi polgármester, Nikos Zorzos a The Wall Street Journalnek.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Ugyanakkor a hajókirándulásokat üzemeltető vállalkozások szerint ez megfojtja tevékenységüket, és hogy valójában a szigeten lakóknak kellene javítani körülményeken és az ellátáson.

Szantorini 1613-ban, egy vulkánkitörés után alakult ki, és egyike a világ legnépszerűbb turisztikai célpontjainak. Évente közel kétmillió embert vonz, ebből 800 ezer hajókirándulás során látogat oda, és átlagosan hét órát tölt a szigeten.

A legforgalmasabb napokon akár több mint 10 ezer látogató is érkezik.

„A sziget villamosenergia-hálózata és vízellátása korlátozott, a szemét pedig az elmúlt öt évben megduplázódott. Ha nem korlátozzuk a tömeget, akkor tönkre fogunk menni" – fejtette ki a polgármester.

Illusztráció Forrás: AFP

Az új rendszer értelmében, ha túl sok hajó érkezik egyszerre, akkor a lesznek olyan hajók, amelyeket elirányítanak, mondván, térjen vissza másnap.

A Cruise Lines Industry Association (CLIA), vagyis a hajózási társaságok egyesülete szerint a sétahajók tavaly 546 millió euróval járultak hozzá az ország gazdaságához, és ebből 15 százalék esik Szantorini szigetére.

Ugyanakkor a helyiek is tartanak a szabályozástól, Eleni Svaronos az egyik kávézó tulajdonosa elmondta, hogy tíz éven keresztül spóroltak azért, hogy ide költözhessenek Athénból, a korlátozás lehetősége azonban megrémíti.

A sziget lakossága az elmúlt 15 évben a duplájára nőtt.

A kirándulók naponta 150 eurót költenek (49 ezer forint), és a lakosság majdnem háromnegyede az idegenforgalomból él

– magyarázta Nikos Nomikos, a sziget kiskereskedelmi szövetségének elnöke, majd hozzátette, hogy hallani sem akarnak a korlátozásról, inkább növelnék a látogatók számát.