Szuper ligából esik ki a Deutsche Bank

Deutsche Bank
Deutsche Bank AG is the largest assets and number of employees in Germany and is considered one of the world's most influential banks. October 2015
Vágólapra másolva!
Szeptember végétől a Deutsche Bank részvénye kiesik az EuroStoxx50 indexből, mert a bank papírjai túl sokat veszítettek értékükből az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

Az indexet vezető STOXX, a Deutsche Börse Group tőzsdei információs szolgáltatójának negyedéves felmérése alapján a Deutsche Bank részvénye szeptember végén ki fog kerülni az euróövezeti blue-chip részvényeket magában foglaló EuroStoxx50 indexből, ugyanis túl sokat veszített az árfolyamából az elmúlt hónapokban, miközben az európai részvények többsége erősödött - értesült a Handelsblatt a Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) tőzsdei elemzőjétől.

A Deutsche Bank mellett az E.ON energiaipari konszern és a francia Saint-Gobain ipari konszern is el kell hogy hagyja az indexet,

helyüket pedig a spanyol Amadeus IT Group, a Kering luxuscikk forgalmazó, valamint a Linde gázipari konszern veszi át. Az ötven legnagyobb euróövezeti vállalatot listázó indexben akkor cserélődnek a tagok, amikor új vállalat kerül be a legnagyobb negyven közé.
Az indexből való kikerülés nem csak presztízsveszteséget jelent az érintett vállalat számára, de a részvénye iránti befektetői keresletet is csorbítja, mivel számos befektetési alap indexhez kötött módon építi fel portfolióját.

A Deutsche Bank papírjai kikerülnek az EuroStoxx50 indexből Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

Az EuroStoxx50 indexet összesen 35 milliárd euró vagyont kezelő 33 befektetési alap kezeli irányadónak. A STOXX döntése alapján ezeknek az alapoknak 24 millió Deutsche Bank részvénytől kell majd megválniuk. Az index átállítása szeptember 24-én lesz.

Az LBBW számításai szerint a jelentősebb irányadó indexekből 2000 óta kikerült részvények a bejelentés és a tényleges kivezetés között átlagosan három százalékot veszítettek az árfolyamukból. Mindezt azt követően, hogy a döntéshez vezető időszakban átlagosan 5,6 százalékkal gyengültek.

A Deutsche Bank a harmadik egymást követő pénzügyi évét zárta veszteséggel,

vezetőváltáson esett át, valamint rontotta befektetői besorolását a Standard & Poor's hitelminősítő intézet, júniusban pedig megbukott az amerikai pénzügyi felügyelet stressz-tesztjén. Részvénye emiatt az idén már 40 százalékot veszített árfolyamából. A pénzügyi válság előtt 2007-ben elért legmagasabb árfolyamához képest pedig már kilencven százalékot esett.