Az időjárás miatt kevés vöröshagyma termett

Vágólapra másolva!
 Az idén az extrém időjárás miatt kevesebb termést takaríthattak be a gazdálkodók a magyar vörös- és fokhagymából, a visszaesés ugyanakkor nemcsak Magyarországra, hanem a jelentősebb európai hagymatermelő országokra is jellemző volt - ismerteti keddi számában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A napilap cikke szerint vöröshagymából itthon átlagosan 65-70 ezer tonna terem, fokhagymából pedig évente 6-8 ezer tonna. Ezzel szeptember elejétől január-februárig kielégíti a hazai igényeket az itthon megtermelt vöröshagyma és fokhagyma.

Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti

- hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület 2017 tavaszán hagymamunkacsoportot hozott létre, amely az ágazat versenyképességének növeléséért jött létre. Alapvető céljuk, hogy amikor van hazai áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. Ehhez természetesen a fogyasztókat is meg kell győzni arról, hogy a magyar terméket válasszák. A NAK tájékoztatása szerint az utóbbi időben enyhén csökkent a vöröshagyma termőterülete, az idén közel 1500 hektáron foglalkoztak vele a gazdálkodók. A fokhagyma termőterülete viszont kissé nőtt, az idén elérte az 1100 hektárt. A fő vöröshagyma-termőterületek Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében találhatók, míg a legtöbb fokhagymát Csongrád megyében termesztik.

8-9 kiló vöröshagymát eszünk

Ma már a vásárlók a vöröshagymát egész évben friss termékként fogyasztják, ezért jelentős az import mennyisége is. Évente közel húszezer tonnát importálnak a termékből, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik. A fokhagymaimport elsősorban holland és német kereskedőkön keresztül érkező kínai áru, évente 1000-1400 tonnát tesz ki. Az éves vöröshagyma-fogyasztásunk egy főre vetítve 8-9, a fokhagyma esetében 0,8-0,9 kilogrammra tehető. A hagymaexport nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként a környező országokba, így Romániába és Szerbiába szállítanak a termelők. Fokhagymából 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba irányul - olvasható a Magyar Időkben.