114 éves reklám miatt került bajba egy amerikai cég

HGTV HOME By Sherwin-Williams And Lowe's NYC Press Event GettyImageRank3 HORIZONTAL USA New York City Arts Culture and Entertainment Lowe's 2015 Sherwin-Williams Atmosphere HGTV Home NYC Press Event
NEW YORK, NY - MAY 13: A general view of atmosphere at the HGTV HOME by Sherwin-Williams and Lowe's NYC Press Event on May 13, 2015 in New York City. Bryan Bedder/Getty Images for HGTV Home by Sherwin-Williams & Lowe's/AFP
Vágólapra másolva!
Évente néhány alkalommal előfordul, hogy egy-egy vállalat kiborítja az embereket egy plakáttal vagy hirdetéssel. Azonban most Kaliforniában egy per során egy 1904-es plakát került elő, amely a Sherwin-Williams festékgyártó vállalatnak kőkemény dollármilliókba kerülhet. Az ügy precedenst teremthet az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal egy érdekes jogi és gazdasági vitáról ír. A Sherwin-Williams egy még ma is létező, tőzsdei vállalat, amely festékeket gyárt. A kaliforniai bíróság egyik ítéletében a nagy hagyományokkal rendelkező céget (másik kettő mellett) kártérítés fizetésére kötelezte, mert a vád szerint a gyártók tudtak arról, hogy az ólomtartalmú festékeik mérgezőek és súlyosan egészségkárosító hatásúak.

Összesen 1150 millió dollár bírságot kapott a három vállalat.

Ez ideáig nem is lenne különösebb kirívó, azonban a Sherwin-Williams esetében

a bíróság felhasznált bizonyítékként egy 1904-es plakátot,

és egy akkori levelezést is, így a bírság nagyságának megállapításához is ezt az időintervallumot vették alapul.

A Sherwin-Williams a mai napig a festékpiac egyik legsikeresebb szereplője Forrás: AFP/2015 Getty Images/Bryan Bedder

Miért fontos ez?

Az ólom egészségre gyakorolt hatásai mára már jól ismertek. A fém befolyásolja a fizikai és szellemi fejlődést, így különösen gyerekekre veszélyes. Hat év alatt súlyos szellemi és fejlődésbeli károsodást okozhat. Kétéves kor alatt minden negyedik ólommérgezett gyerek meghal.

Azonban a XX. század elején, azaz a plakátok elkészülésének időpontjában ez még nem volt közismert tény, olyannyira,

hogy az amerikai kormány hivatalosan csak 1978-ban tiltotta be az ólomtartalmú festékek használatát.

Erre hivatkozik most a Sherwin-Williams is, amely azért fellebbezett az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál, hogy az csökkentse a kaliforniai ügyészség által kiszabott bírságot.

Ólomtartalmú festékkel meszelt fal - Illusztráció Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A fellebbezési eljárásban azzal érvelt a festékgyártó, hogy az 1950-es évek előtti időszakra nem lehet bírságot kiszabni rájuk, hiszen nincs perdöntő bizonyíték sem arra, hogy tudtak volna az ólom káros hatásairól, sem arra, hogy belső terek festésére alkalmas termékként reklámozták volna fehér falfestékeiket.

Ettől a három cég azt reméli, hogy a büntetés valahová 409 és 730 millió dollár közé csökken.

Azonban előkerült egy 1904-es plakát, amelynek szövege a következő:

Talán még ennél is nagyobb baj, hogy egy korabeli levelezésben „halálos méregként" említik a fehér ólmot.

Precedenst teremthet

Az ügy és a végleges felsőfokú ítélet is több szempontból fontos lehet. Egyfelől a történet időtávja is egyedivé teszi az esetet, egy 114 éves plakátot bizonyítékként még soha korábban nem használtak, főleg nem egy olyan perben, ahol dollármilliárdos a tét.

Másfelől jogilag is precedenst teremthet az ügy,

ugyanis a jövőben könnyebben lesznek büntethetőek azok a cégek, amelyek egészségkárosító hatású terméket forgalmaztak.

Egészségkárosító hatása van az ólomtartalmú festéknek Forrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

Ráadásul ez olyan időszakokra is érvényesíthető lesz,

amikor az adott termék értékesítése még nem ütközött törvénybe,

sőt, akkor is, ha valaki úgy árult ilyen dolgot, ha nem tudott annak negatív hatásairól.

Emellett a marketing területét is érinti, hiszen felmerül, hogy egy adott hirdetés feliratának van-e elévülési ideje. Egyes marketingszakemberek már most nemtetszésüket fejezték ki, ugyanis szerintük arra senki nem tud egy adott korban felkészülni (a rengeteg stresszteszt ellenére), hogy 50-100 év múlva darabokra szétcincálják azt.