Vágólapra másolva!
A McKinsey Global Institute tanulmánya szerint a következő tíz évben évente 1,2 százalékkal fog nőni a globális GDP. Összességében nézve a mesterséges intelligencia (MI) 13 ezer milliárd dollárral járul majd hozzá a világgazdaság növekedéséhez. A McKinsey szerint az MI akkora hatással lehet az emberiségre, mint a gőzmozdony.
Vágólapra másolva!

A McKinsey Global Institute tanulmányából kiderül, hogy 2030-ra a vállalatok 70 százaléka használ majd valamilyen mesterséges intelligenciát. Kína után az Egyesült Államok, valamint Kanada uralhatja a piacot. Az ázsiai ország ráadásul korábban egy 2020-ig tartó ötéves tervet dolgozott ki, amelyben nagy szerepet játszik az MI.

Kína a mesterséges intelligencia fejlesztéssel szeretne világvezető lenni a technológia területén 2030-ra.

Jeongmin Seong, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a kínai munkaerő termelékenysége a globális átlag alatt van, miközben a gazdaságuk egyre inkább fogyasztói társadalommá válik. Seong szerint az MI hatalmas szerepet vállal majd az értékesítés és a marketing területén is, ezáltal pedig az emberek is többet költenek majd.

illusztráció Forrás: Science Photo Library/CHRISTIAN LAGEREK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Christian Lagerek/Science Photo

A McKinsey tanulmánya kitér arra, hogy az MI megjelenése több fronton is befolyásolja majd a gazdaságot. Ezek közé tartozik az egyszerű munkák átvétele az emberektől, a meglévő termékek és szolgáltatások bővítése és a globális információcsere javítása.

A kutatás arra is rámutat, hogy a fejlett országok, amelyek a jövőben az MI technológia úttörői lesznek, akár 20-25 százalékkal is nagyobb gazdasági előnyre tehetnek szert,

mint a többi ország. Ráadásul a feltörekvő államoknál még nagyobb lesz a lemaradás, hiszen hozzájuk csak a teljes gazdasági haszon fele fog eljutni.