Mutatjuk, mit terveznek a lengyelek a hulladék elleni harcban

szelektív A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megakadályozni
Vágólapra másolva!
Lengyelország legfontosabb célja a hulladékgazdálkodásban az újrahasznosított hulladék arányának növelése. Ennek érdekében nagyon kemény szabályozás bevezetésén dolgoznak - írja a Növekedés.hu.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban Lengyelország különböző vidékein egy sor hulladéktároló kigyulladt, és a tüzek komoly környezetszennyezéssel jártak. A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium törvényjavaslatot dolgozott ki a hulladékgazdálkodás területén tapasztalható fegyelmezetlenség megszüntetésére.

Átfogó megoldást akar a kormány

A lengyel kormány Jogszabály Előkészítő Központjának honlapján közzétett javaslat szerint a cél az ország közösségi hulladékkezelő rendszereinek korszerűsítése, az önkormányzatok e tevékenységgel kapcsolatos ellenőrző szerepének erősítése és az újrahasznosított hulladék arányának növelése.

A jogi szabályozás egyik legfontosabb változása a hulladékgyűjtésre, illetve feldolgozására vonatkozó megbízatások kettéválasztása.

A módosítástól azt várják, hogy kevesebb hulladékot borítanak le jogellenesen az erdők és az utak mentén.

Szigorú szabályokkal vennék rá a lengyel háztartásokat a szelektív gyűjtésre (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Szigorra számíthatnak a háztartások is

Egy másik, hasonló célú intézkedés, hogy figyelemmel kísérik majd minden lengyel háztartás hulladékkezelési gyakorlatát. Azok a háztartások, amelyek a keletkező hulladékot válogatás nélkül távolítják el,

a szelektíven gyűjtött hulladékhoz képest kettőtől négyszeres mértékű szemétszállítási díjat kell, hogy fizessenek.

A lengyel PAP hírügynökség információi szerint az újrahasznosításra előkészített hulladék elszállítási díja havi 8 zloty lesz, míg a válogatás nélkül kukába szórt szemétért 32 zlotyt kell fizetni (1 zloty nagyjából 76 forint).

A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a jogszabály tervezett hatályba lépése 2019. január 1.