Tavaly rekordot döntött a magyar mezőgazdasági kivitel

állami zöldbank, mezőgazdasági finanszírozás, Egy csőtörő adapterrel felszerelt Claas Lexion 540 típusú kombájn kukoricát vág Orosháza határában, 2010. október 11-én
Vágólapra másolva!
Tavaly újabb rekordot döntött a mezőgazdaság exportértékesítése, amely 9 milliárd eurót tett ki. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy 2010 óta több mint 60 százalékkal nőtt az exportértékesítése.
Vágólapra másolva!

Feldman Zsolt szerint, a gazdák bizakodását az is jelzi, hogy tavaly több mint 300 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, jóval többet, mint a korábbi években.

Az idei év első fél évében a beruházások értéke meghaladta a 156 milliárd forintot, ebből közel 84 milliárdot fordítottak új gépek beszerzésére.

A politikus kijelentette, az agrárpolitika célja a versenyképesség növelése és még jelentős fejlődési lehetőség áll a magyar mezőgazdaság előtt. Bár 2010 óta egy hektárra vetítve 48 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték, ez azonban csak a fele a nyugat-európainak.

illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Feldman Zsolttól megtudhattuk azt is, hogy az elmúlt hét évben másfélszeresére nőtt a magyar mezőgazdaság egy munkaerőegységre vetített hozzáadott értéke. Ez a növekedés az ötödik legnagyobb az Európai Unióban, viszont abszolút értékben eredményeink a legfejlettebb uniós mezőgazdaságok által produkált értékek negyedét érik el.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára emlékeztetett arra is, hogy a Kárpát-medencében meglévő időjárási kitettség csökkentésére Magyarországon működik Európa legfejlettebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszere.