Pénz- és banktörténeti múzeum is lesz az újjáépülő Postapalotában

FOTÓ FOTÓTÉMA járókelő KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY Postapalota SZEMÉLY tér utcakép városkép Budapest, 2014. november 24.
A Széll Kálmán tér Budapesten 2014. november 24-én. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója aláírta a tér reko
Budapest, 2014. november 24. A Széll Kálmán tér Budapesten 2014. november 24-én. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója aláírta a tér rekonstrukciójának elkezdéséhez szükséges beruházási szerződést a nyertes konzorcium képviselőivel a Széll Kálmán téren, a metró épületének teraszán. A projekt 5,3 milliárd forintba kerül, és a munkálatok miatt leginkább tavasztól lesznek forgalomkorlátozások. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi tudatosság növelése és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében pénz- és banktörténeti múzeumot, és a gazdasági ismeretek megértését segítő modern látogatóközpontot hoz létre a Széll Kálmán tér ikonikus épületében.
Vágólapra másolva!

Az 1924-ben, Sándy Gyula tervei alapján épült egykori Postapalota, mely túlélte Budapest ostromát is,

jellegzetes szecessziós stílusjegyeit megőrizve születik újjá,

és új, modern funkcióival várhatóan 2020-ban megnyitja kapuit a széles közönség előtt.

A Széll Kálmán tér 2014-ben, háttérben a Postapalotával Forrás: MTI/Marjai János

A leendő Pénzmúzeummal és Látogatóközponttal a jegybank szándéka szerint lebontja a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat, és bemutatja, hogy a pénz sokkal több, mint érmék és bankjegyek összessége.

A látogatók az élményalapú ismeretterjesztés jegyében ismerkedhetnek meg a bankolás, válság, tőzsde, aranyfedezet, monetáris politika, kereskedelem, piac, tőke és még sok más olyan fogalom jelentésével, amiket nap mint nap hallunk, de csak kevesen tudnák elmagyarázni, mit is jelentenek valójában.

A Magyar Nemzeti Bank a múzeum fogalmát újragondolva egy olyan élményközpontot létesít, ahol nem szemlélőként, hanem a kiállítás részeseként tapasztalhatják meg fiatalok és idősek egyaránt, hogy a gazdaság egy átlátható és megérthető logikus rendszer, amelynek működtetésében minden ember, minden egyes nap részt vesz.