Álomszerűen szép helyre épült a világ legnagyobb tengeri szélparkja

Cumbria
Derwent Water lake from the southside in the Lake District National Park, Cumbria, UK
Vágólapra másolva!
Átadták a világ legnagyobb offshore, azaz tengerre épített szélerőművét az Ír-tengeren, Cumbria megye partjainál – írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A 659 megawatt névleges kapacitású erőművet, a megújuló energiák hasznosításában egyik meghatározó európai vállalat, a dán Ørsted építette.

Cumbria partjai: ezektől 20 kilométerre épült a hatalmas szélpark Forrás: AFP/robertharding/Tim Graham

Kevesebb turbinával termel többet, mint az eddigi legnagyobb

A Walney Extension nevű létesítmény minden tekintetben elképesztő paraméterekkel bír. Területe közel 20 ezer futballpálya méretével egyezik meg, kapacitása pedig mintegy

590 ezer brit háztartást képes ellátni tiszta energiával.

Figyelemre méltó a projekttel kapcsolatban a technológiai ugrás is, amelyet a Walney Extension szélturbinái megjelenítenek.

Öt évvel ezelőtti befejezésekor a legnagyobb szélpark a London Array nevű létesítmény volt, amely hasonló kapacitással 470 ezer otthont szolgál ki.

A most átadott Walney Extension hasonló nagyságrendű kapacitásához, feleannyi szélturbinát is elegendő volt telepíteni, mint a korábbi rekordernél.

A turbinák száma 87, telepítési mélységük 20 és 54 méter között mozog.

Már készül az új legnagyobb

A most átadott szélpark egy korábbi, 367 megawattos erőmű mellé, lényegében annak bővítéseként épült meg.

Nem sokáig lesz azonban ez a legnagyobb: a ScottishPower's East Anglia One néven fejleszti 714 megawattos erőművét, melynek 2020 a tervezett átadási éve.

A verseny azonban ezt követően sem áll meg, az Ørsted ugyanis Hornsea 1. és 2. név alatt, 1200 megawattos és 1800 megawattos tengeri óriásokat fejleszt Yorkshire partjainál.

A dán cégnél ugyanakkor jelzik: minél előbb szükség volna a brexit kapcsán zajló, energetikai kérdéseket is érintő viták lezárására.

Az Ørsted (korábban: Dong Energy) dán konszern Európa egyik meghatározó energetikai vállalata a megújuló források hasznosításában Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Matthew Wright, a vállalat angliai részlegét irányító ügyvezető, azt is megerősítette, számos tanulságot hozott az idei, szokatlanul meleg, egy-két kiugró időszaktól eltekintve szélcsendes brit nyár. Szerinte az energetikai irányelveket úgy kell megalkotni, illetve módosítani, hogy ennek során – szem előtt tartva az olcsó és tiszta energia szállításának célját – az ilyen időjárási viszonyokra is iránymutatással szolgáljanak.