Matolcsy György: A fenntartható gazdasági fejlődés útján vagyunk

Matolcsy György
Debrecen, 2018. szeptember 6. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen a debreceni Kölcsey Központban 2018. szeptember 6-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Számunkra Ausztria a cél a felzárkózás szempontjából, az ország a fenntartható fejlődés útján jár, és ott is marad, versenyképességi fordulatra azonban szükség van – mondta Matolcsy György a debreceni Közgazdász Vándorgyűlésen. A jegybank elnöke hangsúlyozta: a visegrádi országok ma a leggyorsabb fejlődést produkálják az EU-ban.
Vágólapra másolva!

Eljött Közép-Európa ideje, a visegrádi országok ideje, egyben Magyarország felemelkedésének ideje – mondta Matolcsy György jegybankelnök a ma kezdődött debreceni Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint

a 2010 óta végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat révén Magyarország a fenntartható felzárkózás útján van, és itt is marad.

Forrás: Jess T. Clerk

Mint mondta, számunkra Ausztria utolérése a cél, melynek alapja, hogy Magyarország remek területi és gazdasági lehetőségekkel rendelkezik, és fenn van Európa Dublintól Debrecenig tartó innovációs térképén. Ehhez társul a helyes gazdasági és monetáris politika, valamint az okos geopolitikai fejlesztéspolitika, valamint az a tény, hogy

a Kárpát-medence kiváló integrációs lehetőségekkel rendelkezik, és betöltheti a hídfő szerepét a formálódó Eurázsiában.

Erre jó példa Debrecen, mert négy geopolitikai régió metszéspontjánál található a hárommilliós régió központjaként működő város.

A visegrádi országok sikereit taglalva elmondta: a felzárkózáshoz a városok, illetve makrorégiók megerősödése is szükséges, a V4-ek esetében tíz ilyen várost lehet megnevezni: ilyen például Varsó és Krakkó, Prága és Brünó, Pozsony és Kassa, Ljubjana és Zágráb, illetve Budapest és Debrecen.

Forrás: Eurostat

Voltunk és leszünk még egyszer gazdagok – fogalmazott a jegybank elnöke az 1335. visegrádi királytalálkozóval induló régiós együttműködésre, az Anjou-korra, illetve később a Monarchia idejére, amire az ásványkincsek bősége, a kereskedelemben való aktív részvétel jellemzett.

A V4 eddigi sikereit összefoglalva Matolcsy György kiemelte: a régió gazdasági növekedése két százalékponttal haladja meg a nyugat-európait, és ha képesek vagyunk ezt a jövőben is hozni, akkor jó esélyünk van a felzárkózásra.

Forrás: Eurostat

Az MNB vezetője kiemelte, hogy a fejlődés egészséges szerkezetű, nem eladósodásból finanszírozott, és történelmi felzárkózási pályát jelent. Mint mondta, a visegrádi országok súlya folyamatosan nő Európán belül:

a V4-ek 1995 és 2017 között megkétszerezték gazdasági súlyukat az EU-n belül, elérték az árstabilitást, és a tagállamok adófordulatot hajtottak végre, melynek következtében csökkent a munkát terhelő adók aránya,

és jelentős eredményeket sikerült felmutatni a gazdaság fehérítésében és az államadósság csökkentésében is.

A régiónk a Spanyolországot, Görögországot, Portugáliát és Olaszországot tartalmazó úgynevezett ClubMedhez képest a válságkezelésben is sokkal jobban teljesített: a visegrádi országok gazdasági teljesítménye 25 százalékkal haladja meg a válság előtti szintet, ugyanakkor a ClubMed államok még mindig nem jutottak el a 2008 előtti színvonalra.

Forrás: UNCTAD

Mindebben nagy szerepet játszik, hogy a V4-ek nem követték a Dél-Európára rákényszerített ortodox válságkezelési módszert

– tette hozzá Matolcsy György.

Az MNB vezetője szerint az előttünk álló kihívások közé tartozik a versenyképességi fordulat végrehajtása, melynek a következő sarokpontjait nevezte meg:

  • új technológiák átvétele
  • az alacsonyan képzett munkanélküliek számának csökkentése
  • a felsőfokú végzettségűek arányának emelése
  • a topegyetemek számának növelése
  • a tőkeállomány növelése
  • a vállalati termelékenység javítása
  • a hazai vállalatok exportképességének támogatása.

Van még tér a versenyképesség fejlesztésére, ezért is dolgozta ki az MNB azt a 180 pontból álló javaslatcsomagját, amely ezt célozza – zárta szavait Matolcsy György.