Az ingatlanosok kétharmada néhány éven belül eltűnhet

2018.09.11. 10:31

A Balla Ingatlan tulajdonosa szerint tízből hat ingatlanos eltűnik a piacról 2-3 éven belül. A digitalizáció átalakítja a közvetítői szakmát és felértékeli a kiegészítő szolgáltatásokat, így csak a komoly piaci szereplők maradnak talpon.

Szinte nincs olyan iparág, amit érintetlenül hagyna a digitalizáció. Így van ez az ingatlanközvetítő szakmával is, hiszen ma már bárki lefotózhatja az okostelefonjával az eladásra szánt ingatlanát és felteheti az internetre. Így azok az ingatlanközvetítők, amelyek kizárólag a lakások, házak meghirdetésével, promóciójával foglalkoznak, néhány éven belül el fognak tűnni.

Balla Ákos mintegy hatvan százalékos lemorzsolódásra számít. A szakértő hozzátette, hogy azok akik nem ébrednek időben vagy akik komoly szakmai háttér nélkül vágtak bele az ingatlanközvetítésbe már csak ideig-óráig tudják fenntartani magukat. a Balla Ingatlan tulajdonosa azonban ezt nem bánja, hiszen szerinte jelenleg túl sok ingatlanközvetítő van a piacon.

illusztrációForrás: Shutterstock

A magyar ingatlanpiac ugyan pörög és folyamatosan emelkednek az árak, valójában a jelenlegi ingatlanközvetítői állomány szakmailag legjobban felkészült negyven százaléka is ki tudná szolgálni az ügyfeleket.

Balla Ákos úgy gondolja, hogy azok a cégek maradnak talpon, amelyek az ingatlanközvetítés teljes folyamatában hozzáadott értéket tudnak teremteni, és az ingatlan-közvetítés mellett egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtanak, mint például a hitelügyintézés vagy jogi tanácsadás.

A Balla Ingatlan tulajdonosa szerint a piac tisztulásának következtében növekszik a szakma presztízse is, mert a nagyobb, hiteles és megbízható cégek térnyerésével az ügyfelek ritkábban futnak bele kóklerekbe és szereznek negatív tapasztalatot.