Csokit és kekszet spájzol az édességgyártó a brexit miatt

Beautiful woman model with tiles of dark chocolate in hands Beautiful Ceremonial Make-up Portrait Girls Women Stage Make-up Gourmet Fine Art Portrait Softness Cute Dessert Young Adult Smiling Looking Eating Wrapping Paper Holding Refreshment Beauty Caucas
Beautiful woman model with tiles of dark chocolate in hands on background of bedroom interior
Vágólapra másolva!
Egyre több szektor egyre több nagyvállalata fejezi ki aggodalmát amiatt, hogy a vészesen közeledő határidő ellenére a britek és az Európai Unió között még mindig nincs, vagy nem teljes körű a megállapodás a kilépés utáni időszakra vonatkozóan az adott gazdasági területen. Most egy édességgyártó óriásvállalat jelezte ugyanezt.
Vágólapra másolva!

Az Independent arról ír, hogy a Mondelez International már a készletek felhalmozásánál tart azért, hogy vásárlóit a kilépés után is ki tudja szolgálni termékeivel.

Közeleg a télies tavasz

Folyamatos és egyre növekvő bizonytalanságot eredményez az, hogy a brit vállalatok és az EU között még mindig számos megállapodás hiányzik azzal kapcsolatban, március 29-e, a brit kiválás utáni első naptól kezdődően, hogyan kereskedhetnek egymással a kontinens és a szigetország cégei. Egész iparágakat érint a helyzet, így például az élelmiszeripari és italgyártó vállalatokat is.

A Mondelez gyártja a Toblerone termékeket is Forrás: KEYSTONE/AFP/Michele Limina

Most a Mondelez International felső vezetői adtak hangot aggályaiknak. A céghez tartozik a szigetországban nagyon kedvelt termékeket összefogó Cadbury márka, de

a magyar vásárlók között talán jobban ismertebbek az óriáscég olyan brandjei, mint az Oreo, Milka, Toblerone vagy éppen a Tuc.

A vállalatnál most azt mondják, bíznak abban, hogy létrejön olyan megállapodás, aminek mentén egyszerű és átlátható szabadkereskedelmet folytathatnak az uniós partnerekkel a kilépés után is, az EU közös piacában való tagság, az áruk, szolgáltatások és a személyek viszonylag szabad mozgása alapján.

Ugyanakkor készülnek a „kemény brexitre”, vagyis arra, ha az Unióval való kereskedelem a WTO (Kereskedelmi Világszervezet) irányelvei mentén valósulna meg, a személyek szabad áramlásának jelenős korlátozásával és különmegállapodások nélkül.

Hangyaüzemmód

A vállalat elnöke, Hugh Weber, úgy fogalmazott, bár bíznak a „puha” brexitben, de a „keményre” készülnek. Ennek érdekében mind a késztermékekből, mind az azok gyártáshoz szolgáló összetevőkből, megkezdték a tartalékok felhalmozását.

A cégvezető elmondta, az Egyesült Királyság készletei nem elegendők gyártásuk számára, így

az alapanyagok egy részét biztosan a britek nélküli EU-ból kell majd vásárolni.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kuzmichstudio/Kuzmichstudio

Weber hozzátette, hogy most ugyan a már gyártott termékek tartalékát is növelik, ám figyelembe kell venniük azok eltarthatóságát is, így a végtelenségig nem halmozhatják fel csokoládéikból, kekszeikből és más termékeikből készleteiket.

A Közgazdasági és Üzleti Kutatóközpont (CEBR) friss jelentése szerint, a nyersanyagok és az alapanyagok felhalmozása a kemény brexit miatt aggódó brit cégek részéről,

rövid távon akár önmagában is 0,5 százalékkal növelheti a GDP-t.

Ezt a rövid felfutási időszakot azonban – teszik hozzá az elemzők – egészen biztosan recessziós időszak követi, méghozzá közvetlenül a brexit folyamatának befejezése után. Az akkor leapadó készleteknek ugyanis érzékelhető hatása lesz a termelékenységben is.