Egyesül a két legnagyobb német bank?

Commerzbank
A Commerzbank logója.
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank és a Commerzbank vezetői egyre nyitottabbak az ötlet iránt, hogy egyesítsék Németország két vezető pénzintézetét – közölte keddi számában a Der Spiegel.
Vágólapra másolva!

A német lap egy forrást idézve azt írta, hogy Martin Zielke, a Commerzbank vezérigazgatója szerint az egyesülésre

kellene sort keríteni. Christian Sewing, a Deutsche Bank nemrég kinevezett vezérigazgatója óvatosabban közelíti meg a témát, cégen belül azt mondta, hogy a következő 18 hónapban nincs napirenden az egyesülés kérdése.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A lap szerint Olaf Scholz német pénzügyminiszter nem utasítaná el a két pénzintézet egyesülését.

A lapértesülés kapcsán a német pénzügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy nem kommentálja a bankok stratégiai döntését.

Az érintett két bank elutasította, hogy megjegyzést fűzzön a lapjelentéshez.

A berlini kormánynak jelenleg még 15 százaléknyi részesedése van a Commerzbankban, amely komoly támogatást kapott az államtól a pénzügyi válság idején.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Deutsche Bank 2016-ban már folytatott egyeztetést a Commerzbankkal az egyesülésről. Akkor azonban úgy döntöttek, hogy először mindenki a maga háza táján befejezi a már zajló szerkezetátalakítást, és csak az után térnek vissza a kérdésre.

Röviddel a frankfurti tőzsde keddi zárása előtt a Deutsche Bank 0,5 százalék, a Commerzbank pedig 2,4 százalék pluszban állt,

a két bank részvényforgalma volt a legnagyobb a keddi kereskedésben. A tőzsde DAX indexe ugyanekkor 0,15 százalékos mínuszt jelzett.