A pénzügyi válság miatt a most dolgozók kevesebbet keresnek, mint 10 évvel ezelőtt

2018.09.12. 14:59

A BBC kérésére készítette el az Institute for Fiscal Studies a jelentését, amiből kiderül, a tíz évvel ezelőtti válság miatt jóval kevesebbet keresnek a mai brit harmincasok, mint az akkoriak – akár 2.100 fonttal, azaz 766 ezer forinttal kevesebb a fizetésük évente, ez pedig komoly, 7,2 százalékos csökkenést jelent.

A húszas éveikben járóknál ez a csökkenés öt százalék, míg a 60 év feletti dolgozóknál 0,7 százalék, vagyis 130 font (47 ezer forint).

A pénzügyi válság kezdetekor, 2008-ban az átlagos fizetés 24.100 font volt (8,8 millió forint), szemben a tavalyi átlaggal, ami 23.300 font (8,5 millió forint).

IllusztrációForrás: BSIP/Alice S. / BSIP/Alice S.

„A húszas és harmincas éveiben járók átlagkeresete különösen látványosan csökkent a recesszió közvetlen következményeként” – nyilatkozta Paul Johnson az IFS igazgatója a BBC-nek. Majd hozzátette, hogy a nyugdíjasok sokkal jobb helyzetben vannak, mint a fiatalok, hiszen kevésbé függnek a jövedelmüktől, ráadásul a brit kormány úgy döntött, megvédi az állami nyugdíjakat és egyéb juttatásokat.

Már erőteljesebb a különbség az IFS elemzésében, ha a bérek növekedésének tendenciáját figyeljük meg: az 1998 és 2008 között emelkedési trendet figyelembe véve most 3.500 fonttal (1,27 millió forint) többnek kellene lennie az átlagbérnek – ez 15 százalékkal több, mint a mostani valós átlagfizetés.

Ugyan a gazdagok és szegények közötti szakadék csökkent – még akkor is, ha ezt kevesen látják – ugyanakkor az idősebb és fiatalabb generáció közötti rés egyre tágul – tette hozzá Johnson.

IllusztrációForrás: Image Source/Zero Creatives

Az IFS adataiból kitűnik, hogy

a tíz évvel ezelőtt kezdődött válság a második világháború óta a legmélyebb recessziót hozta el, ráadásul ez rendkívül tartósnak bizonyul.

Az elemzés szerint a leginkább érintett régiók Londonban, Anglia dél-keleti részén, valamint kelet-közép Angliában találhatóak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK