Megugrott a brókercégek profitja tavaly

ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19. erste, bank, pénz, pénzintézet
ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Hatmilliárd forint nettó nyereségen osztozkodhatott tavaly a tizenkét magyarországi befektetési szolgáltató, ami csaknem 58 százalékkal magasabb a 2016-os nyereséghez képest – közölte a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank Aranykönyv nevű összesítése alapján közölte a lap, hogy a brókerek által összehozott profit közel 72 százaléka az Erstét gazdagította tavaly.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Erste Befektetési Zrt. 4,3 milliárd forintot tehetett zsebre, majd a Concorde következik egymilliárd forinttal és a Hold Alapforgalmazó 456 millió forinttal. Az Equilor profilja 190 millió, míg a Random Capitalé 73 millió forint volt.

Tavaly három brókercég lett veszteséges,

az újonnan érkező Sinus-Fair egymillió forintos mínusszal zárta az évet, a Quantis Alphánál 101 millió, a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt.-nél viszont 242 millió forintos negatív szaldó keletkezett.

Az előző évhez képest sokat javult a brókercégek profitabilitása, 2016-ban még a 15 piaci szereplő közül heten is veszteségesek voltak.

A brókercégek eszközállománya 263 milliárd forintra nőtt, a befektetési szolgáltatók saját tőkéje 23 milliárd forintra emelkedett.