10 tipp az élelmiszerpazarlás ellen

mi a GDP, feleség lesz a bejárónőből, Interaktív vacsoraszínház a Magdalena Merlo étterem, felszolgáló, pincér
Vágólapra másolva!
Az élelmiszerpazarlás hatalmas probléma napjainkban. Egy átlagos étterem évente több mint 22 ezer kilogramm élelmet dob a kukába, és ezzel huszonötször több metánt termel, tehát növeli az üvegházhatást. De nemcsak a környezetre gyakorolt káros hatás miatt érdemes elkerülni az ételpazarlást, ez ugyanis árt az üzletnek is – évente több százezer forintot dobnak ki így az éttermek az ablakon.
Vágólapra másolva!

Az Unilever multinacionális vállalat által végzett kutatás szerint

az amerikai éttermek 80 százaléka aggódik, hogy mennyi élelmet pazarolnak el nap mint nap.

És majdnem a fele annyira aggódik emiatt, hogy készek ezen változtatni.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Rubicon Global vállalat – amely az élelmiszerpazarlás ellen küzd – összeállított tíz tippet, amivel az éttermek könnyedén csökkenthetik a kidobott élelem mennyiségét.

A menü frissítése rendkívül fontos, így nemcsak a legújabb étkezési trendeket lehet követni, hanem meg lehet figyelni, melyik az az étel, amelyet ritkán rendelnek a vendégek, vagy megéri-e egyáltalán elkészíteni.

A kínálat állandó figyelésével nemcsak pénzt lehet megtakarítani, hanem csökkenteni is lehet a kidobott élelmiszert.

Az alapanyagok újrahasznosításnál például a még mindig jó minőségű zöldségeket fel lehet használni egy leveshez, vagy akár díszítésnek, de a tegnapi kenyérből még kiváló crouton is készíthető, ami a saláták egyik kiváló összetevője.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Érdemes elkerülni a könnyen romló élelmiszerek felhalmozását. Bár ha nagyobb mennyiségben veszünk valamit, az akár olcsóbb is lehet, viszont ha már felhasználás előtt megromlik az egész, akkor bizony ráfizettünk.

Érdemes a személyzetnek is észben tartania, hogy a hamarabb lejáró élelmiszert kell előbb felhasználnia, a hatékonyság növeléséhez akár érdemes mindent jó előre felcímkézni, dátumozni.

Fontos figyelemmel kísérni a kidobott ételmaradékok mennyiségét is, és ha van olyan, ami gyakran vissza-vissza tér, akkor át kell alakítani a menürendszert, így csökkenhet a szemét és a pazarlás is.

Ha több étel készült, mint amit a vendégek elfogyasztottak, akkor sokkal jobban megéri, ha a személyzet hazaviszi a felesleget, mintha kidobnák, ez ugyanis mindenkinek hasznos, hiszen nemcsak a hulladék lesz kevesebb, de a személyzet is jobban kötődik majd munkahelyéhez.

Illusztráció Forrás: Slow Food International

Megfontolandó a felesleges élelmiszer eladományozása élelmiszerbankoknak, vagy akár kapcsolatokat kialakítani helyi gazdálkodókkal, akik segíthetnek a felesleg jótékony célra való felhasználásában. És itt nemcsak az éhezőkre kell gondolni, hanem bizonyos élelmiszerek, ha már emberi fogyasztásra nem is alkalmasak, de állati takarmányként még felhasználhatók.

Akár különböző színű hulladéktárolókat is érdemes beszerezni,

így könnyebb újrahasznosítani nemcsak az élelmiszert, hanem az étteremben használt bármilyen anyagot, például papírt, üveget vagy műanyagot.

Komoly megtakarítást eredményez az is, ha az ételhulladékot komposztálóba vagy olyan korszerű üzembe szállítják, ahol az élelmiszerből energiát állítanak elő.

De nemcsak az élelmiszerhulladékon lehet spórolni, hanem az egyszer használatos anyagokon is: például a Styrofoam kávépoharak vagy műanyag ketchupös palackok helyett érdemes újrahasznosítható, vagy környezetben lebomló termékeket használni.