Mélyrepülésben a hazai részvények

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A nemzetközi trenddel szemben hatalmasat esett a hazai részvénypiac a múlt héten. Ennek elsődleges oka az Európai Parlament szavazása arról, hogy megindítsák az úgynevezett hetedik cikkelyt hazánk ellen. A szavazás eredményének ugyanakkor semmilyen rövid távú gazdasági következménye nincs, az eljárás igen hosszadalmas, végül pedig szinte teljesen kizárt, hogy sikerrel záruljon, így hosszabb távon sem kell következményekkel számolni. Mindezek tükrében teljesen indokolatlan a hazai részvények mélyrepülése, mivel sem a hazai gazdaság, sem az egyes vállalatok fundamentumai, illetve kilátásai nem módosultak, így azok mind nemzetközi összehasonlításban, mind saját céláraikhoz képest továbbra is kiugróan, 20-25 százalékkal alulértékeltek – olvasható a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

Az esés különösen nagy volt kedden, amikor már sejteni lehetett a szavazás végeredményét, majd kisebb mértékben folytatódott szerdán is.

A heti mélypontot csütörtök délelőtt érte el a BUX, megközelítve a 36000 pontot, így mintegy 1500 pontot esett az előző hét pénteki napközbeni csúcshoz képest.

Ezt követően – támogató nemzetközi hangulat mellett – megpróbált stabilizálódni a hazai részvényindex, azonban az emelkedés a hét utolsó két napján is igen szerényre sikeredett. A BUX így összességében 2,5 százalékos veszteséggel zárta a hetet.

A Richter kapta a legnagyobb pofont

Az OTP ott folytatta, ahol az előző héten abbahagyta, hétfőn még 10350 forint körül mozgott a bankpapír árfolyama. A kedd-szerdai eladói hullám során ismét 10000 forint alá kerültek a részvények, csütörtök reggel pedig a 9910 forintos mélypontról sikerült fordítania, így aznap már 10000 forint felett zárt. Pénteken megtorpant a pozitív korrekció, a hetet pedig 2,2 százalékos eséssel zárta az OTP.
Az előző héten még a 3000 forintot megközelítő Mol gyorsan lefordult, az olajrészvény pozitív fordulata szintén csütörtök délelőtt következett be 2820 forintnál. Noha a hét második felében magára talált a Mol, a hetet így is 2,4 százalékos csökkenéssel zárta.

A múlt héten a társaság bejelentette történetének legnagyobb vegyipari beruházását: a ThyssenKrupp segítségével 1,2 milliárd euró értékben épít egy poliolüzemet Tiszaújvárosban, a termelés feltehetően 2021 végén kezdődik.

Így még korai a profit- és árfolyamhatással számolni, de feltehetően növelni fogja az olajrészvények értékét.

Sokat esett a Richter Forrás: MTI/Faluldi Imre

A Richter egész héten eladói nyomás alatt volt, így nem tudott szépíteni, annak ellenére, hogy

licenc és szállítói megállapodást kötött a Mithra Pharmaceuticalsszal, egy, a Mithra által Estelle márkanév alatt kifejlesztett fogamzásgátló készítmény licencéről és szállításáról.

A megállapodás szerint a készítmény esetében két év múlva a hatóanyaggyártást, és a késztermékgyártást is a Richter végzi majd a szerződés szerint, a törzskönyvbeadásra várhatóan 2020-ban kerülhet sor, majd a készítmény felfutását követő 3-5 év folyamán a Richter évente 50-70 millió eurós árbevételt vetített előre. A hét vesztese a Richter volt 3,9 százalékos eséssel. Noha lejjebb került a Magyar Telekom is, a 1,2 százalékos leértékelődéssel a legstabilabb teljesítményt nyújtotta.

Óvatos erősödésbe kezdett a forint

A forint óvatosan erősödött a múlt hét elején, az Európai Parlament szavazása is csak átmenetileg gyengítette 326-ig a hazai fizetőeszközt az euróval szemben. Csütörtökön több kedvező hír hatására jelentősen erősödött a forint. Egyrészt javult a nemzetközi hangulat annak hatására, hogy folytatódhatnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások.

Másrészt a török jegybank a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 24 százalékra emelte az alapkamatot, meredeken erősítve a török lírát, ami magával húzta a feltörekvő devizákat.

A Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezek mellett az amerikai infláció is alacsonyabb lett a várakozásoknál, ami némileg hűtötte a kamatemelési várakozásokat a tengerentúlon, ami szintén kedvezett a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is. A hazai fizetőeszköz péntek reggel már 323-nál járt az euróval szemben, azonban innen újra gyengült. A hetet összességében minimális, 0,05 százalékos gyengüléssel zárta, míg a dollárral szemben 0,6 százalékkal erősödött annak köszönhetően, hogy az euró szintén 0,6 százalékkal értékelődött fel a dollár ellenében.

Felfelé araszoltak a külföldi tőzsdék

Szépen araszoltak felfelé a nemzetközi tőzsdék, a legnagyobb lökést az adta, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztere újra tárgyalóasztalhoz invitálta a kínai felet, így egyelőre elmaradt az újabb, 200 milliárd dollárnyi kínai termékre kivetendő vám bejelentése.
Kissé javította a hangulatot a váratlanul nagy török kamatemelés, valamint a továbbra is igen kedvező amerikai adatok, ami a vártnál alacsonyabb inflációval párosult.

Szintén kedvezett, hogy az olasz kormány igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy a költségvetés nem fogja megsérteni az uniós szabályokat.

Az európai tőzsdék többsége 1,4-2,2 százalék közötti, az amerikai indexek pedig 0,9-1,4 százalékos emelkedést mutattak a múlt hét során.