Mutatjuk, melyik vállalatnál kell karácsonyig heti három napot dolgozni

Making memories Couple - Relationship Smart Phone Real People Dining Mature Couple Healthy Eating Mature Women Women Mature Men Mid Adult Men Men Two People Weekend Activities Celebration Domestic Life Wineglass Christmas Lights Valentine's Day - Holiday
Two mature people laughing as they sit at a table, drinking vine and eating sushi. Taking selfie. Evening or night with beautiful yellow lights lightning the scenes. Love is in the air.
Vágólapra másolva!
Háromnapos munkahetet vezet be a birminghami Castle Bromwich gyárában az autógyártó Jaguar Land Rover - írja az Independent. 
Vágólapra másolva!

A rövidítés karácsonyig tart. A cég közlése szerint oka egyrészt a brexit kapcsán szükséges iparági megállapodások hiánya, valamint az a kormányzati bizonytalanság, amely a vállalat szerint is, a hagyományos meghajtású autók kivezetésének ügyében jellemzi a londoni vezetést.

Illusztráció Forrás: Getty Images/svetikd/Svetikd

Egyre nagyobb az aggodalom

Ahogy az Origo megírta, egyre nagyobb az aggodalom a brit cégek körében amiatt, hogy a jövő márciusi uniós kilépés utáni időszakra vonatkozóan, még mindig nem született meg számos megállapodás az EU országaival folytatott kereskedelmi és gazdasági együttműködésről. Most a Jaguarnál látják úgy, van miért idegeskedni.

- fogalmazott Jack Dromey, a Lordok Házának tagja, Birmingham Erdington képviselője.

A Jaugar Land Rover pedig közleményben erősítette meg: átmenetinek tekintett intézkedéseket hoznak azért, hogy - hivatalosan - termelésüket egyensúlyban tartsák globális viszonylatban is. Ennek érdekében mostantól a karácsonyi időszakig munkavállalóiknak csak heti három napot kell bejárniuk a gyárba dolgozni.

A Jaugar Land Rover-nél is nagyon tartanak a brexittől Forrás: Bolla György

Nagy bukta lehet belőle

A vállalat vezetőinek nyilatkozatai azonban egyértelművé tették, a cégnél nagyon feszültek a brexit-megállapodások hiánya miatt. A cég vezetői korábban már jelezték, akár több ezer munkahely megszüntetésébe is kerülhet egy megállapodások nélküli kilépés úgy, hogy közben termelési költségük növekedhet, elérve akár a napi 60 millió fontot.

Ralf Speth, a Jaguar első embere pedig nemrég azt nyilatkozta, akár ezres nagyságrendű munkahely-felszámolásra kell készülni akkor, ha nem születnek meg a megállapodások. Szerinte

az egész brit autó- és motorgyártás megsínylené ezt a kimenetelt, és több tízezer munkahely kerülne összesen veszélybe.

A brit autóipar 189 ezer munkavállalót foglalkoztat, ebből a Jaguarnál mintegy 40 ezren dolgoznak az angliai telephelyeken.

A Unite nevű szakszervezet titkára pedig azt mondta, a Jaguar döntése a rövidített munkahét kapcsán annak a jele, hogy a brit kormány képtelen jól menedzselni a brexit folyamatát. A káosz és a kapkodás pedig Anglia-szerte megsebzi majd az autóipart és az egész gyártást - fogalmazott Tony Burke.

A gyártók és a szakszervezetek képviselői kifogásolják azt is, hogy szerintük London nem ad meg minden segítséget a szektornak ahhoz, hogy azok felkészüljenek az alig két évtized múlva kezdődő időszakra.

Ahogy az Origo megírta, az Egyesült Királyságban 2040-től csak elektromos és hibrid autók közlekedhetnek az utakon.

Theresa May brit miniszterelnök és Philip Hammond kincstári kancellár a Jaguar egyik gyárának látogatásán (2016) Forrás: AFP/Carl Court

A kormány megbukott az autóipar szükségleteinek felismerésében - fogalmazott a szakszervezeti képviselő, majd hozzátette: az a Theresa May bejelentette 106 millió fontos támogatási csomag, melyet a gyártóknak ajánlanak a zéró emissziós járművek fejlesztésére, "semmi egyéb, mint aprópénz."

A Jaguar közben azon dolgozik, hogy egyik új modelljének gyártását Angliából Szlovákiába telepítse át.

A cég közlése szerint ez önmagában néhány száz munkahely megszűnését jelenti a szigetországban.

A cég azt is közölte, a "kemény brexit" évente 1,2 milliárd fonttal is visszavetheti a vállalatcsoport teljesítményét. Ez mintegy 440 milliárd forint.

Kérdés persze, mi lesz a kényszerből három napot dolgozó munkavállalók bérével. A BBC úgy tudja, hogy a cég döntése a gyár 2000 fős dolgozói állományából vélhetően csak annak felét, 1000 dolgozót fog érinteni, akik viszont erre az átmeneti időszakra is a teljes bérükre számíthatnak.