Az ország, ahol bankjegyekből készülnek a táskák

Venezuela removes 100-bolivar note from circulation 2016 BANK deposit december Caracas banknotes Los Teques City
CARACAS, VENEZUELA - DECEMBER 13: Bank Notes of 100 Bolivares are displayed over a counter in a spare part business in Los Teques on December 13, 2016. Venezuelan President Nicolas Maduro on Sunday signed an emergency decree ordering the country's largest banknote, the 100 bolivar bill, taken out of circulation to defeat "mafias" he accused of hoarding cash in Colombia. Carlos Becerra / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Sajátosan leleményes megoldást választottak a venezuelaiak a hiperinfláció miatt elértéktelenedett régi pénzük rengeteg nullát tartalmazó bankjegyeinek hasznosítására. A BBC riportjából kiderül, a helyiek - illetve a gazdasági válság elől más országba menekültek közül is sokan - egészen egyedi kézműves terméket állítanak elő azokból.
Vágólapra másolva!

A teljesen elértéktelenedett régi bolívarból, illetve a pénz bankjegyeiből, élelmes helyi vállalkozók táskákat és más mindennapos használati tárgyakat készítenek, méghozzá manuálisan. Kiderült ugyanis, hogy a hiperinflációtól megtépázott, nemcsak értéküket, de hasznosságukat is elvesztő bankjegyek tartósságuk révén kiváló alapanyagul szolgálhatnak jó pár dolognak.

A leggyakoribb "kézműves termékek" a táskák.

Egy-egy darab elkészítéséhez akár több száz bankjegy is szükséges lehet, mégis, az "anyagérték" ilyenkor sem több, mint néhány cent, avagy néhány tíz forint.

Két évvel korábbi címletek a régi bolívarból Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Az utóbbi időben gyártott bankjegyek pedig még a nedvességnek is viszonylag jól ellenállnak, tartósságuk pedig alkalmassá teszi ilyen célú felhasználásukat.

Ezeket a termékeket főként a Kolumbiába menekülők vagy a két ország határára áttelepülők készítik. Egyikőjük elmondta, egy-egy darab eladásán 7-15 dollárt keres, ami a most uralkodó állapotok szerint, családjának két heti élelmezésére elegendő összeg.

A pénzből gyártott táskák készítéséről alább tekinthető meg egy rövid videó (angol nyelvű felirattal):

A 20-, 50- és 100 ezres címletű, lényegében értéktelen bolívarokból rengeteg van még a lakosságnál, a friss jelentések szerint ugyanis különösen a határ menti településekre még mindig nem érkezett meg a nemrégiben bevezetett új, szuverén bolívar.

Nem a táskák gyártása az egyetlen kreatív módja annak, ahogy a venezuelaiak értéktelen régi pénzüket hasznosítják. Egy Jose Leon nevű művész például egészen egyedi illusztrációkat talált ki a nemrégiben folyamatosan egyre nagyobb címletekben újranyomott bankjegyekre:

A 26 éves illusztrátor műhelyében Forrás: AFP/George Castellanos

Sajátos tematikus elemekkel gazdagította a régi bolívar bankjegyeit:

A művész festéssel vitte fel a témákat a bankjegyekre Forrás: AFP/George Castellanos

A gazdasági elemzők megjegyzik, egyelőre nem látni azt a forgatókönyvet, aminek mentén Venezuela talpra állhatna a gazdasági összeomlásból. Egyelőre az IMF sem módosított előrejelzésén, a Nemzetközi Valutaalap az év végére 1 millió százalékos inflációval számol az ország esetében.