Több mint egymilliárd dolláros vesztegetési ügy az olajiparban

Shell logo
Vágólapra másolva!
Kevés ilyen nagyságrendű vesztegetési ügyben folytattak eddig bírósági eljárást az olajiparban, mint most Milánóban a brit-holland Shell és az olasz Eni olajtársaság esetében. A napokban újabb bizonyítékok kerültek elő egy házkutatás során.
Vágólapra másolva!

Hatalmas olajtársaságok, offshore-számlák, egykori MI6-ügynökök, francia pezsgős vacsorák, egy korábbi nigériai államelnök és több százmillió dolláros vesztegetési pénzekről szóló történetek, ráadásul még egy volt orosz diplomata is feltűnik a színen – gyakorlatilag egy izgalmas krimi minden kelléke együtt van abban a perben, amelyet a milánói bíróság folytat a két olajipari óriásvállalat ellen egy meglehetősen homályos ügyben. Az Independent cikke kiemeli, hogy a gyanú szerint az olajcégek tetemes kenőpénzek fejében szerezték meg egy hatalmas nigériai olajmező kitermelési jogait.

A legújabb fejlemények még sűrűbbé teszik a homályt az eset körül, ugyanis a napokban egy svájci üzletember genfi lakásán tartott házkutatás során egy jókora halom dokumentumot foglaltak le, amelyek a vizsgálóbírók szerint döntő fontosságúak lehetnek az ügy szempontjából.

Az eljáró bírók most próbálják minél gyorsabban feldolgozni az iratokat, hiszen még a héten szeretnék felhasználni azokat a bírósági meghallgatások során.

Forrás: AFP/Eric Piermont


A Shell és az Eni évekkel ezelőtt 1,3 milliárd dollárt fizetett egy nigériai olajmező kitermelési jogainak megszerzéséért.

Ám felmerült a gyanúja annak, hogy ennek az összegnek a nagy része vesztegetési célokat szolgálhatott.

Ez képezi az alapját az olajiparban valaha kirobbant egyik legnagyobb vesztegetési ügynek. A szálak feltételezhetően a két olajtársaság vezetésének legfelsőbb szintjéig vezetnek. Illetve Nigéria egyik korábbi államfője, továbbá egy volt olajipari miniszter is érintett lehet az ügyben.