12 millió dühös kereskedő

Mastercard, bankkártya
MasterCard is said to have overcharged banks for transaction costs between 1992 and 2007. Some 46 million consumers suffered extra costs due to the banks putting the charges through to customers. A claim has been filed in the UK against the credit card company. Bydgoszcz, Poland, on September 9 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Mastercard, a Visa és számos amerikai bank, megállapodásra jutott egy hosszú ideje húzódó bírósági perben, amelyet egy kereskedelmi cégek által alkotott pertársaság indított ellenük, mert a bankkártyás fizetéseknél a kereskedőknek külön díjat számítottak fel.
Vágólapra másolva!

A két kártyatársaság és a pénzintézetek a megállapodás értelmében összesen 6,2 milliárd dollárt fizetnek kárpótlásként a kereskedelmi cégeknek. A kártyacégek mellett olyan nagybankok is a „vádlottak padjára" kerültek, mint a JP Morgan Chase, a Citigroup és a Bank of America.

A bírósági eljárást 12 millió kiskereskedő nevében indították, már több mint egy évtizede.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens


A kártyatársaságokat a bírósági eljárásban az amerikai trösztellenes törvény megsértésével vádolták, ugyanis

a bankkártyás fizetéseknél a kereskedőknek külön díjat kellett fizetniük, illetve megtiltották számukra, hogy a vásárlóknak másfajta fizetési módozatot is felkínáljanak.

A két kártyacég az üggyel kapcsolatban a közelmúltban már kifizetett 5,3 milliárd dollárt, most még további 900 millió dollárt kell leszurkolniuk.