Kigyúrt férfiak és észrevétlen nők

China's private security, Kínai magánhadsereg, őrző-védő cégek
--FILE--34-year-old Chinese man Wang Haichun from Jiangsu province's Yancheng city who establishes a private security company poses for photos with his employees in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 13 March 2018. 34-year-old Chinese man Wang Haichun from Jiangsu province's Yancheng city who started practicing kung fu at the ages of 8 to 9, was engaged in the high-level private security 16 years ago. Established in 2014, his private security company now has more than 150 bodyguards and has been doing businesses in more than 20 provincial regions. "The opening up and support from national policy recent years have provided a breeding ground for the company," Wang said. Wang and his employees have guarded many dignitaries, including former British Prime Minister David Cameron, former President of Germany Christian Wulff and former French Prime Minister Jean-Pierre Raffarin. In addition, a long list of celebrities, such as action star Jackie Chan, pianist Lang Lang, actress Yang Mi and actor-director Wu Jing, have received personal security services from the company. Wang said the company will introduce more talent and expand its businesses in more countries this year. To improve professionalism and competitiveness, and to respond to both opportunities and challenges brought by the Belt and Road Initiative, the company launched a recruitment program for top foreign talent this year.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban mintegy kétmillió munkavállaló dolgozik a biztonsági szolgáltatások iparágában, ezeknek egy része testőrként - derül ki az Európai Biztonsági Szolgáltatók Szövetségének adataiból. A testőrök között ott vannak azok a nők is, akik - férfi társaikhoz hasonlóan - arra szereztek képesítést, illetve minősítéseket, hogy védelmet nyújtsanak azoknak, akik arra felbérlik vagy akik mellé kirendelik őket. A női testőrök részaránya várhatóan sosem fogja elérni a férfiakét, de megvan a magyarázata annak, ha egy ügyfél női testőrt kér maga mellé, ahogy annak is van racionális oka, hogy a férfi testőrök egy részének - a sokakban élő sztereotípiának megfelelve - valóban óriási, az átlagot jóval meghaladó termetűnek kell lennie.
Vágólapra másolva!

A Közel-Kelet politikai instabilitása, együttesen azzal, hogy mind a térségben, mind Kínában és máshol, az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan, egyre nagyobb számban élnek nagyon gazdag, tehetős emberek, elősegítette a kereslet növekedését a professzionális testőri szolgáltatások iránt. A női személyi védők sajátos módon tudnak hozzájárulni klienseik biztonságához ezekben a feladatokban, és bár igény van rájuk, számos körülmény nehezíti az érvényesülésüket.

Sok nő dolgozik eredményesen egy jellemzően férfiak dominálta iparágban Forrás: Shutterstock

Általában nem többek, mint testőr

Az Egyesült Királyságban mintegy 230 ezren dolgoznak a biztonsági szolgáltatásokban és a személyi védelemben. S bár egyre több nő jelentkezik ilyen munkákra, illetve a felkészítő képzésekre, az arányokat tekintve, a brit testőrök között csak minden tizedik nő.

- mondta Jacquie Davis, aki az Egyesült Királyság első női testőre volt a BBc-n készült riportban. Három évtizedes, 1980-ban indult pályafutásának szerte a világon szerzett tapasztalatait felhasználva készítette a Netflix a Close című sorozatát, Noomi Rapace főszereplésével.

A női testőrök egyetértenek abban is, nem végződhet jól, ha egy női védenc férfi védőjével bonyolódik intim kapcsolatba. Nemcsak Diana walesi hercegnő esete ismert példa erre, de napjainkban is időről időre érkeznek ilyenről hírek a sztárvilágból. A személyi védelmet ellátók egyetértenek abban, hogy az adott eset konkrét kifutásától függetlenül, az ilyen ügyeknek nem lehet megnyugtató, jó lezárása.

A néhai Diana hercegnő is testőrével keveredett romantikus viszonyba: a szakmabeliek szerint ennek soha nincs jó vége Forrás: AFP/Kraipit Phanvut

Az idézett testőrnő azt is hozzátette: számukra sem nevezhetők magánéleti szempontból ideálisnak a munka feltételei.

A profi testőrök, ahogy a védett személyt kísérik, gyakran hetekre távol vannak otthonuktól, és előfordul az is, hogy napi 12-16 órát dolgoznak.

Ennek során pedig - állítja Davis - "fejben kell" igazán "ott lenni". Ilyen koncentráció után pedig már az sem okoz feltétlen felüdülést, ha kuncsaftjuk miatt akár a világ legfényűzőbb szállodáiban pihenhetnek rá a következő munkanapra.

Nőknek és férfiaknak is üzlet a testőrködés

Még az európai térségből sem állnak rendelkezésre maradéktalanul az adatok a férfi és a női testőrök számát tekintve. Az Európai Biztonsági Szolgáltatók Szövetségének tavaly közzétett jelentése a 2015-ös adatokra támaszkodik.

Eszerint, bár a briteknél is minden tíz testőrből kilenc férfi, leginkább Portugáliában uralják a szakmát jelenlétükkel a férfiak. Itt a 37 ezer testőrjogosítvány 94 százaléka férfiaknál van.

A legkiegyenlítettebb az arány Észtországban, itt 34 százaléka a testőröknek nő.

Őket a görögök követik, ahol a nők aránya 32 százalék a 32 ezer hivatásszerű, magán biztonsági szolgáltató között.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés 670 cégről ad számot, és 10 ezerre teszi az érvényes engedélyek számát.

Nincs azonban adat arról, hogy ezek hány százalékát birtokolják nők.

A legnagyobb arányban Spanyolországban vannak jelen a magánszemélyek az ügyfelek között. Itt a kliensek 82 százaléka ilyen védett személy.

Az egykori kínai vezető, Mao Ce-tung fürdőzik testőrei társaságában a Jangce folyóban, 1966-ban Forrás: Origo

A legmagasabb arányban Bulgáriában, Horvátországban és Görögországban védenek közéleti vagy hivatalból védendő személyeket magánszolgáltatók. Utóbbi két államban 50 százalék az arányuk a testőri kíséretet kapók között, míg Bulgáriában már 55 százalék - itt tehát kevesebben vannak a magánemberként védelmet kérők, mint azok, akik így vagy úgy, de a közszférához köthetők.

S hogy mekkora üzlet van ebben?

A legnagyobb gazdasági teljesítményt a szolgáltatások Németországban és Franciaországban adják, előbbi országban évente közel 7 milliárd, a másikban 6 milliárd euró értékben (a briteknél 4,5 milliárdot termel). Magyarországon a személyi védelmi szolgáltatások összesen 71 millió eurós (közel 23 milliárd forintos) üzletet képviselnek a jelentés szerint.

A teljes európai teljesítmény 40 milliárd euró, azaz mintegy 13 ezer milliárd forint. Ez valamennyivel több az éves magyarországi GDP harmadánál.

Ezért kérnek sokan női testőrt

Meglehetősen fontos kérdésnek látszik az, hogy mikor „jobb” női testőrt választani vagy kérni a kliensnek, ha arra jogosultsága van. Meglepő, de a Közel-Kelet gazdagjai körében is egyre népszerűbbek a női védők, de korábbi brit kormányfők, mint Tony Blair vagy David Cameron, szintén ragaszkodtak ahhoz, hogy nő is legyen a szeméyi védelmüket ellátó csapatokban.

Öltönybe öltözött női testőr kíséri II. Erzsébetet a Louvre-ban tett látogatásán Forrás: AFP/Thomas Coex

Az egyik ok a csoportdinamika megváltozása.

Davis egy interjúban elmondta, hogy ha például egy nyolcfős testőrcsapatban kell dolgoznia, akkor keményen érvelne amellett, hogy még egy vagy két nő legyen ezen a létszámkereten belül. Szerinte ugyanis a nők jelenléte visszafogja a „férfiak tesztoszteronját”, és higgadtabban tudják csapatként is kezelni a kérdéses helyzeteket.

Hozzátette, nem is kell feltétlen nagy dologra gondolni, elég csak arra, ha a védett személyt például egy bárban inzultus éri. Davis azt mondja, lehet bármennyire részeg a kötözködő, valószínűleg arra van kondicionálva, hogy nőt ne üssön meg, így ha ő női testőrként eléáll, könnyen lehet, hogy fizikai atrocitás nélkül rendeződik a helyzet, míg férfi kollégái esetleg előbb ütnének.

Egyesek szerint a női testőrök a jó irányba befolyásolják a csoportdinamikát a személyi védelmet ellátó csapatoknál Forrás: AFP/Imaginechina/Tu Meifei

A másik ok az, hogy a női testőrök női védenceiket követhetik olyan helyekre is - vécé, próbafülke vagy hotelszoba -, ahová a férfiak már nem. Az arab államokban pedig azért kedveltek a női testőröket, mert - figyelembe véve az eltérő kulturális háttérből fakadó következményeket - ők minden további nélkül kísérhetik valakinek a feleségét, lányát vagy más női hozzátartozóját.

Végezetül, de nem utolsósorban, a női testőröktől azt várják, hogy elvegyüljenek, beleolvadjanak környezetükbe, olyanok legyenek, mint „a lány a szomszédból”.

Meglehetősen nagy a konszenzus abban, hogy ez az egyik legfontosabb oka, ha üzletemberek maguk vagy családjuk védelmére, női testőrt szerződtetnek.

- idézi fel a történetét egy másik női testőr, Lisa Baldwin, aki szerint a nagyon katonás megjelenés kifejezetten hátrányos a nőknél - noha legtöbbjük egyébként épp katonai szolgálatának letöltése után lépne erre a pályára.

A nagytermetű férfiakra is szükség van a szakmában, főleg akkor, ha épp az a cél, hogy láthatóak legyenek Forrás: AFP/Imaginechina/Tu Meifei

A sztárok esetében - így a szakmabeliek - érthető és indokolt, ha a testőrökről berögződésként élő képnek megfelelve, igen gyakran kétméteres, hegyomlás méretű, izombombává gyúrt férfiakat látni mellettük. Egyrészt bizonyos vonatkozásban ez is státuszszimbólumot jelent, de fontos az is, hogy ezeknek az embereknek valóban szükségük van arra, hogy meglegyen a tér körülöttük, környezetük "ne roppantsa agyon" őket.

Erre a célra pedig valóban a termetes férfi testőrök az alkalmasabbak.

A női testőröktől viszont azt várják,

feltűnés nélkül dolgozzanak,

és csak akkor mutassák meg magukat, ha tényleg "helyzet van."

Nem lesz sokkal több női testőr

Mindazonáltal minden jel arra mutat, nem várható az, hogy a jövőben több lesz a testőrnő. Ennek pedig nem a kereseti lehetőség az oka: a már hivatkozott Davis azt mondja, hogy napjainkban a jól képzett, több nyelven beszélő és valamilyen speciális képességgel rendelkező (például búvármerülésre kiképzett) női testőrök akár többet is kereshetnek férfi társaiknál. Különösen, ha hosszú távú elköteleződést is vállalnak egy család mellett, amire a férfiak például kevésbé hajlandók, mert ők időről időre inkább új ügyfeleket védenének, új kihívásként.

Egy női testőröket képző akadémiánál ugyanakkor úgy látják, objektív okai is vannak annak, hogy

a női testőrök aránya valószínűleg sosem fogja meghaladni a 10-15 százalékot a szakmán belül globálisan.

A testőrködés iránt érdeklődők ugyanis általában olyanok, akik korábban valamilyen fegyveres testületnél teljesítettek szolgálatot, és leszerelésük után szeretnének a pályára lépni. Így, ha még meg is szerzik a szükséges licenceket, gyakran már 40 éves korukhoz közelednek.

Női testőrök kiképzés közben: nem előny a katonás külső Forrás: AFP/Imaginechina/Tu Meifei

A kliensek ugyanakkor női testőr esetén főként a 25 és 35 éves kor közöttiekkel szerződnének, és profi szinten nagyon sokat számít a megbízások elnyeréséhez a több éves szakmai háttér. Arról nem is beszélve - utalva Lisa Baldwin tapasztalatára -, hogy az ügyfelek általában akkor kérnek női védőt, ha pont nem arra van szükségük, amit sok férfi testőr a megjelenésével kínál.

Így a testőrkarrier felépítéséhez éppúgy tudatos, idejében meghozott döntésekre van szükség, mint más szakmáknál.

Az ugyankkor biztos - állítják ennél az akadémiánál is -, hogy nem jelenthető ki, a férfiak vagy a nők-e a jobb testőrök, és nincs is értelme a két nem versenyeztető összehasonlításának ebben a szektorban.