A brexit után jöhet a kamu fetasajt és a hamis portói bor

2018.09.20. 19:16

A brexit komoly gondokat okozhat a védett európai márkaneveknek is, mint a feta sajt vagy a portói bor. Az uniós egyezmény szerint a tagországoknak be kell tartani a védett nevekre vonatkozó szabályozást, azonban ha a britek elhagyják az Uniót, akkor rájuk már ez nem vonatkozna.

A portói borok második legnagyobb exportpiaca az Egyesült Királyság. Évente 50 millió eurónyi bort visznek a britekhez, ez viszont veszélybe kerülhet, ha a szigetország kilép az Európai Unióból. Hasonlóan sors várhat a görög feta sajtra, a francia pezsgőre, és az olasz pármai sonkára. Az uniós törvények eddig megvédték ezeket az élelmiszereket attól, hogy hasonló néven, de olcsóbban áruljon egy cég silány másolatokat.

feta sajtForrás: Táfelspicc

Amennyiben a britek kilépnek az Unióból, akkor rájuk már nem fognak vonatkozni ezek a szabályok, így többek között a - már csak nevében - portói bort olyan országokból hozathatják be sokkal olcsóbban, mint Dél-Afrika és Ausztrália. Komoly kereskedelmi partner lehet az Egyesült Államok is.

Az amerikaiak már régóta ellenzik az Unió földrajzilag védett termékeire vonatkozó jogszabályokat.

Nagy-Britannia komoly piaca az Unió több mint 3000 védelem alatt álló termékének, de míg az uniós szabályok szerint más nem használhatja ezeket a neveket a termékek címkéin, addig a brexit után ezt nem tiltaná semmi. A brexit tárgyalások során azonban a különböző országok minden bizonnyal megpróbálják majd elérni, hogy a britek továbbra is tartság be az előírásokat és nyújtsanak védelmet a regionális termékeket.