A brexit után jöhet a kamu fetasajt és a hamis portói bor

Santorini Island, Greece Greek Greece EUROPE EUROPEAN UNION Santorini Santorini Island Cyclades Cyclades Islands Cyclades group of islands South Aegean Aegean holiday getaway vacation Mediterranean travel TOURISM travel and tourism tourist destination ISL
Blue dome of a whitewashed church overlooking the Aegean Sea from Santorini Island, Greece. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A brexit komoly gondokat okozhat a védett európai márkaneveknek is, mint a feta sajt vagy a portói bor. Az uniós egyezmény szerint a tagországoknak be kell tartani a védett nevekre vonatkozó szabályozást, azonban ha a britek elhagyják az Uniót, akkor rájuk már ez nem vonatkozna.
Vágólapra másolva!

A portói borok második legnagyobb exportpiaca az Egyesült Királyság. Évente 50 millió eurónyi bort visznek a britekhez, ez viszont veszélybe kerülhet, ha a szigetország kilép az Európai Unióból. Hasonlóan sors várhat a görög feta sajtra, a francia pezsgőre, és az olasz pármai sonkára. Az uniós törvények eddig megvédték ezeket az élelmiszereket attól, hogy hasonló néven, de olcsóbban áruljon egy cég silány másolatokat.

feta sajt Forrás: Táfelspicc

Amennyiben a britek kilépnek az Unióból, akkor rájuk már nem fognak vonatkozni ezek a szabályok, így többek között a - már csak nevében - portói bort olyan országokból hozathatják be sokkal olcsóbban, mint Dél-Afrika és Ausztrália. Komoly kereskedelmi partner lehet az Egyesült Államok is.

Az amerikaiak már régóta ellenzik az Unió földrajzilag védett termékeire vonatkozó jogszabályokat.

Nagy-Britannia komoly piaca az Unió több mint 3000 védelem alatt álló termékének, de míg az uniós szabályok szerint más nem használhatja ezeket a neveket a termékek címkéin, addig a brexit után ezt nem tiltaná semmi. A brexit tárgyalások során azonban a különböző országok minden bizonnyal megpróbálják majd elérni, hogy a britek továbbra is tartság be az előírásokat és nyújtsanak védelmet a regionális termékeket.