Budapest Bank ügyfelek, figyelem! Októberben fontos változás jön!

Budapest Bank központja 2018 június 30-án
Vágólapra másolva!
Ahogy arról elsőként az Origo számolt be korábban, 2018. október végén Európa egyik legmodernebb bankkártya-háttérrendszerére áll át a Budapest Bank. A változással az ügyfelek számára szélesebb körű és innovatívabb kártyaszolgáltatások válnak elérhetővé, a bank pedig felgyorsítja a digitális fejlesztéseit. A rendszer bevezetése négy napot vesz igénybe, ezalatt több bankszolgáltatás nem lesz elérhető. Ezenkívül 2018. október 25-én csütörtökön és 26-án pénteken a hitelintézet bankszünnapot tart. Jó hír, hogy a bankkártyás fizetés és a bankkártyás készpénzfelvétel ATM-ből az átállás ideje alatt - egy rövid időszaktól eltekintve - végig elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank történetének egyik legjelentősebb informatikai fejlesztésére készül: a hitelintézet október végén a bankkártyákat kiszolgáló régi informatikai rendszerét Európa vezető fizetési szolgáltatója, a SIA legmodernebb rendszerére (CAMS) cseréli le.

„Az új kártyarendszernek köszönhetően mostantól szélesebb körű és innovatívabb kártyaszolgáltatások válnak elérhetővé, amelyek támogatják az innovációt: gyorsabbá és könnyebbé teszik például az új kártyakonstrukciók kialakítását, valamint a hűségprogramok bevezetését. A rendszer másik előnye, hogy ezzel a digitális fejlesztéseink is gyorsabbá válnak" − mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

2018. október 24-én, szerdán 21 órától október 29-én, hétfő reggel 6 óráig tart majd az új rendszer bevezetése.

A gördülékeny átállás érdekében a Budapest Bank október 25-én csütörtökön, valamint 26-án pénteken pénzforgalmi, könyvelési és pénztári bankszünnapot tart.

Az átállás ideje alatt a bankkártyák a megszokott módon használhatók lesznek fizetésre és ATM-es készpénzfelvételre,

azonban október 27-én, szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések.

A pénzintézet elektronikus csatornái (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) az átállás alatt végig nem lesznek elérhetőek, továbbá nem lehet majd például átutalást indítani és fogadni, bankkártyával kapcsolatos ügyintézésre pedig csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lesz lehetőség.

A Budapest Bank által készített, következő ábra áttekintést ad a főbb szolgáltatások és csatornák elérhetőségéről.

Forrás: Budapest Bank

Mi az, ami nem lesz elérhető az átállás alatt?

Egyáltalán nem lesznek elérhetők az alábbi szolgáltatások:

  • a bankfiókok október 25. csütörtökön és október 26. pénteken zárva tartanak;
  • ezeken a napokon szünetel a pénzforgalom és a könyvelés is, tehát a fizetési megbízások sem teljesülnek és a külső jóváírások sem érkeznek meg a bankszámlákra október 29. hétfő reggelig;
  • október 24. szerda 21 órától október 29. hétfő reggel 6 óráig egyáltalán nem fog működni a Budapest Internetbank nevű internetbank szolgáltatás, a Budapest Mobil Internetbank nevű mobilapplikáció, a Budapest Mobilbank nevű SMS szolgáltatás és a vállalkozások által használt Business Terminál szolgáltatás.

Mint írtuk, a bankkártyás fizetés és készpénzfelvétel belföldön, külföldön és az interneten egyaránt végig elérhető lesz az átállás ideje alatt. Ezzel kapcsolatban a bank a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • október 25. csütörtöktől október 29. hétfőig szünetel az SMS-értesítés a bankkártyás tranzakciókról,
  • ezen idő alatt a számlaegyenleg átmenetileg a valóstól eltérő értéket mutathat,
  • október 27. szombat délutántól előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések a bankkártyás vásárlásban vagy készpénzfelvételben

Mi fog korlátozottan működni?

A bank telefonos ügyfélszolgálata a 1440, (1) 450 7777, vagy a (1) 477 7777 telefonszámokon elérhető lesz, de korlátozott szolgáltatásokkal áll majd az ügyfelek rendelkezésére október 24. szerda 21 órától október 29. hétfő reggel 6 óráig. Az alábbi ügyek intézésére változatlanul lehetőség lesz: bankkártya-letiltás, bankkártya-felfüggesztés, illetve a felfüggesztés visszavonása, bankkártya készpénzfelvételi és vásárlási limitek módosítása és bankkártya-aktiválás.

Miben lesz jobb az új kártyarendszer?

Az új bankkártyarendszer a Budapest Bank egyik fő informatikai rendszere lesz. A legmodernebb technológiát fogja bevezetni a hitelintézet, amiből az ügyfelek számára is számos előny származik majd a jövőben, így például lehetővé válik új kártyakonstrukciók, hűségprogramok bevezetése, illetve a későbbiekben olyan innovatív folyamatok, szolgáltatások is elérhetőek lesznek, mint például a teljesen online bankszámlanyitás és hitelfelvétel, vagy a pénzbefizetés azonnali jóváírására alkalmas bankjegy-automaták (ATM).
A bankkártyás vásárlás és készpénzfelvétel a bankkártya-menedzselő rendszer többnapos átállási ideje alatt végig működni fog Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogyan készülhetnek fel az ügyfelek az átállás időszakára?

A bank azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy a fióki ügyintézést időzítsék a leállás előtti hétre, azaz október 15. hétfő és 19. péntek közötti időszakra, mivel az átállás előtt október 23. keddig a nemzeti ünnep és a mellé átcsoportosított munkaszüneti nap miatt 4 napos hosszú hétvége lesz. Az átállás hetében pedig csak október 24-én szerdán lesz lehetőség bankfióki ügyintézésre, amikor is a pénzintézet hosszabbított nyitva tartással, 18 óráig áll ügyfelei rendelkezésére.

Mivel az átállás munkanapra eső két napja alatt a bankszámlaműveletek nem lesznek elérhetőek, a határidős utalásoknál is körültekintés szükséges, ugyanis a hét második felében, azaz október 25. csütörtök és október 26. péntek napokon a Budapest Bank nem fogad és nem indít banki átutalást, beszedést. A rendszeres átutalási és csoportos beszedési megbízások sem teljesülnek, azokat a hitelintézet október 29-én hétfőn teljesíti. Ez idő alatt szünetel a hitelfolyósítás is, a hiteltörlesztés és a betétlejárat szintén október 29-én, hétfőn teljesül majd.

A Budapest Bank az alábbi linken elérhető oldalon nyújt ügyfelei számára részletes tájékoztatást az informatikai átállás időszakáról.