Meredeken zuhan Magyarország külső adóssága

bankjegy forint
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
772 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg többlete a második negyedévben az egy évvel ezelőtti 1,62 milliárd euróról. Az árumérleg csökkenő többletét részben ellensúlyozta a szolgáltatások többletének növekedése. Kissé kedvezőtlenebb volt az elsődleges és a másodlagos jövedelmek negatív egyenlege, ezen belül a munkavállalói jövedelmek többlete csökkent jelentősebben, ami arra utal, hogy kevesebben dolgoznak külföldön, vagy több a hazánkban dolgozó vendégmunkás. A tőkemérleg többlete kismértékben csökkent.
Vágólapra másolva!

Mindezek hatására a külfölddel szembeni finanszírozási képesség 1,192 milliárd euróra csökkent az egy évvel ezelőtti 2,15 milliárdról, ami a szezonális hatások kiszűrésével a negyedéves GDP 2,5 százaléka volt. A jelentős külső finanszírozási képességnek köszönhetően a tulajdonosi hitelek nélkül számolt bruttó külső adósság egy év alatt 78,5 milliárdról 73 milliárd euró közelébe csökkent,

míg a nettó külső adósság ennél is látványosabban, 19,4 milliárd euróról 11,6 milliárdra zuhant, ami a GDP 9,5 százaléka.

Mivel a Takarékbanknál az év egészében hasonló folyamatokra számítanak,

a folyó fizetési mérleg többlete a tavalyinál alacsonyabb, 3,4 milliárd euró lehet, a külső finanszírozási képesség pedig a GDP 5,1 százalékára nőhet a tavalyi 4,2-ről.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Jövőre szintén hasonló mértékű többletet prognosztizálnak a Takarékbank elemzői, azonban 2020-ban a beruházási dinamika várható visszaesése, valamint az új Mercedes-gyár üzembe helyezése miatt jelentősen nőhet a folyó fizetési mérleg többlete.

Mindezek eredményeként gyorsuló ütemben tovább csökkenhet a külső adósság, a tulajdonosi hitelekkel számolt bruttó külső adósság így idén a GDP 75, jövőre 66 százaléka alá csökkenhet, míg a tulajdonosi hitelek nélkül számolt nettó külső adósság már jövőre eltűnhet, azt követően pedig nettó külső hitelező lehet a hazai gazdaság.

Ez pedig a világ legstabilabb országai közé emelheti a hazai gazdaságot, így egyrészt folytatódhatnak a felminősítések, másrészt meredeken visszaerősödhet a forint az alacsonyan tartott kamatok ellenére is.