Elképesztő lépés három amerikai olajóriástól, ennek csak örülni lehet

- Horizontal
A picture shows the logo of US oil and gas giant ExxonMobil during the World Gas Conference exhibition in Paris on June 2, 2015. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Három nagy amerikai olaj- és gázipari vállalat, az Exxon, a Chevron és az Occidental (más néven: Oxy) bejelentette, hogy csatlakoznak az Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) nevű klímavédelmi kezdeményezéshez - írja az Oilprice.
Vágólapra másolva!

Az OGCI a világ legnagyobb olajipari vállalatait tömörítő klímavédelmi kezdeményezés. Az ahhoz való csatlakozás önkéntes, a társulók viszont vállalnak bizonyos erőfeszítéseket a klíma megóvása érdekében.

Három nagy amerikai olajvállalat csatlakozik egy fontos klímavédeli kezdeményezéshez Forrás: AFP/Eric Piermont

Egyre nagyobb a lefedettség

A három amerikai székhelyű nagyvállalat közül az Exxon és a Chevron globálisan is az olajipar nagyjátékosainak számítanak, az Occidental pedig hazájában számít jelentősnek.

E három vállalat csatlakozásával, 13 tagra nő a kezdeményezésben részt vevő energiaipari vállalatok száma.

Ez a 13 vállalat együttesen a világ teljes olaj- és gázkitermelésének 30 százalékát adja, ezzel együtt pedig a világ elsődlegesen felhasznált energiamennyiségének - a fosszilis hordozók révén - 20 százalékát szállítja.

A csatlakozás jelentősége azért is nagy, mert ez az három cég az első az amerikai kitermelők közül, akik a társulás mellett döntöttek.

Következhetnek a cselekedetek

A szervezet közleményt adott ki arról, hogy az önkéntes társulással a tagok azt vállalják, hogy jelentős erőfeszítéseket tesznek a szervezet klímavédelmi programjainak megvalósításáért, összhangban a párizsi klímaegyezmény céljaival. Vállalják azt is, hogy kapacitásaikkal segítik e programok megvalósulását, továbbá

mindegyik tag 100 millió dolláros hozzájárulást helyez el a szervezet klímavédelmi alapjában.

A társulásban részt vevő cégek adják a világ energiaellátásának 20 százalékát Forrás: AFP/David McNew

Idén májusban mintegy 60 nagybefektető által jegyzett nyílt levél jelent meg a Financial Times oldalán, melyben arra szólítják fel az olajvállalatokat, hozzájuk hasonlóan álljanak ki a párizsi egyezmény megvalósításáért, és tegyenek annak érdekében konkrét lépéseket.

Ez a nagybefektetői kör együttesen mintegy 10 ezer millárd dollárnyi tőke felett diszponál.

A mostani csatlakozók az OGCI mellett már elköteleződést vállaló cégek - BP, CNPC, Eni, Equinor, Pemex, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell, és a Total - mellé sorakoznak fel.

A csatlakozást a vállalatok hivatalosan szeptember 24-én végzik el, a társulás munkájában mindegyik cég első számú vezetője révén vesz részt.