Értéke töredékéért bocsátják árverésre a Titanic-kollekciót

Titanic
Van, aki elpusztítaná a roncsot megtámadó baktériumokat
Vágólapra másolva!
Októberben lehet az aukciója annak az 5000 darabos gyűjteménynek, amely a Titanic roncsából kiemelt tárgyakból áll. Az árverésre hosszadalmas jogi huzavona után kerülhet sor, miután nincs más megoldás a tárgyakat birtokló, csődbe jutott cég helyzetének rendezésére.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot is megjárt „Titanic” kiállítást szervező vállalat csődje miatt, sor kerülhet a különleges kollekció árverésére, miután a csődvédelem időszaka lejár. Az illetékes floridai bíróság ugyanis – hosszadalmas eljárás végére téve pontot – kimondta, hogy a gyűjteményt nyílt árverésen kell értékesíteni, és azt is kikötötte, hogy azokat csak egyben és nem darabonként szabad licitálásra felkínálni.

A gyűjtemény az 1987 és 2004 között felszínre hozott tárgyakból, illetőleg a hajótest egy-egy alkotórészéből áll.

A számos merüléssel kiemelt tárgyak iránt idén több múzeum, alapítvány is nagy érdeklődést mutatott. Ezek egyik csoportja mögé pedig a roncsot korábban felfedező Robert Ballard és az 1997-es, a hajó katasztrófáját bemutató sikerfilmet jegyző James Cameron rendező is odaállt.

Az 5000 darabos gyűjtemény Magyarországra is eljutott korábban Forrás: Facebook / Titanic kiállítás

A csoport a hírek szerint össze is gyűjtött 10 millió dollárt, ám a kollekciót birtokló holding azzal kampányolt a brit múzeumoknál, hogy 20 millió dollárt szeretne azért kapni.

Azt nem tudni, a most bejelentett, októberi árverésen fognak-e múzeumi csoportok licitálni.

A kollekció értékét 200 millió dollárra becsülik.

A Wall Street Journal ugyanakkor arról számol be, hogy a csődhelyzet és a hitelezők fellépése alaposan rányomja bélyegét a kollekció értékesítésére. Ezért már 19,5 millió dolláros értéken, a valósnak a 10 százalékán is értékesíthető a gyűjtemény.

Pontosabban legalább 21,5 millió dollárért.

A kollekció egyben az aukción látható utoljára Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csődvédelmi szabályok és a bíróság ugyanis ezt mondja ki. Ha erre az összegre október 5-ig több ajánlattevő jelentkezik, akár ennél több pénzt ajánlva a Titanic-mementókért, akkor a bírói döntés értelmében,

október 11-én nyilvános árverést kell tartani.

A teljes kollekció mellett, az aukción bizonyos jogokat is értékesítenek a csomag részeként, ilyen például a roncs állagmegóvásának joga, valamint fotó- és videófelvételek készítése arról.

Az árverésen bizonyos jogok, például a roncsról készíthető felvételek jogai is gazdát cserélnek Forrás: Ken Marschall

A gyűjteményt birtokló cég közleményében azt jelezte, ez lehet az utolsó alkalom, hogy ezt a kollekciót nyilvánosan, bárki számára megvásárolhatóvá teszik.

Ha ugyanis múzeumi-történeti vagy kulturális intézmények nem szerepelnek sikeresen az aukción, úgy a tárgyak vélhetően magángyűjtőhöz kerülnek.