Műhold leplezte le: Kína suttyomban bővíti gigantikusra szénerőműveit

Kína, erőmű
--FILE--Cooling towers are pictured at a coal-fired power plant in Huaian city, east China's Jiangsu province, 20 June 2016. China stands to waste Rmb900bn ($134.6bn) of capital expenditure on power plants that have been given the green light despite adding to overcapacity, Greenpeace warned in its latest report tracking the country's coal-fired plants. An economic slowdown combined with intensive investment in coal, hydro wind and solar power capacity in the past few years has depressed utilisation rates in China, especially for coal-fired power plants and wind farms. New targets for renewable energy and nuclear power as well as plans for further development of large coal deposits in the north and north-west mean that power generators face even greater competition in the future. According to Greenpeace, the environmental activists, plants either approved or already under construction suggest an additional coal-fired power plant per week will come on stream for at least the next four years.
Vágólapra másolva!
A  The Guardian című brit lap közölt cikket arról, hogy friss műholdfelvételek tanulsága szerint Kína annak ellenére bővíti - méghozzá nem csekély mértékben - energiatermelésre használt szénerőművi kapacitásait, hogy korábban ígéretet tett arra, nem teszi. Vagy ha igen, csak előre egyeztetett módon, ügyelve a kílmacélokra.
Vágólapra másolva!

Műholdak bukatták már le Kínát korábban is, például a Dél-kínai tenger beépítése kapcsán. Most egy szatellit a földből kinövő infrastrukturális fejlesztéseket leplezett le, melyek azt mutatják, hatalmas bővítések zajlanak olyan helyszíneken, amelyek fokozatos leépítésére korábban a pekingi vezetés ígéretet tett.

Műholdfelvételek igazolják, hogy Kína szénerőműveinek jelentős bővítésén dolgozik Forrás: Planet Labs Inc.

Egy friss jelentés szerint, az építkezések vélhetően annak a hatalmas projektnek a részei, amelynek keretében Kína mintegy 259 gigawattal bővíti szénerőművi kapacitásait.

Ez óriási szám, ha a kivitelezési munkák elkészülnek, azzal 25 százalékkal nő az ország szénre épülő energiatermelő kapacitása. Csak összehasonlításként: az Egyesült Államok szénerőművi kapacitása összesen 266 gigawattnyi.

A jelentést kiadó CoalSwarm - egy nemzetközi környezetvédelmi nonprofit csoportosulás - arra figyelmeztet, hogy ilyen mértékű kapacitásbővítés

a párizsi klímacélok látványos semmibevétele, és ha elkezdődik a kibocsátás, az rettenetes terhelést jelent a bolygó légkörének.

A csoport nyilvánosságra hozta műholdfelvételek tanulsága szerint számos erőmű telephelyén új felépítmények azonosíthatók. Legfőképpen a hűtőtornyok megszaporodása utal a kapacitások bővítésére.

Huai'an város erőművének hűtőtornyai: Kína ígérete ellenére bővíti szénerőművi kapacitásait Forrás: AFP/Imaginechina/Zhang Zhaojiu

Ez eltér Peking korábbi vállalásaitól, de legalábbis jelentősen veszélybe sodorja azok tarthatóságát.

Az ország jelenlegi ötéves erőműépítési terve értelmében, 2020-ban a szénalapú energiatermelés kapacitása nem haladhatja meg az 1100 gigawattot. A mostani 259 gigawattos bővítéssel viszont hamarpsan 993 gigawattra nő a névleges kapacitás.

Ugyanakkor ehhez hozzá tartozik, hogy a bővítések már a 2014-2016-os időszakban elkezdődtek. Mégpedig azután, hogy a központi vezetés tartományi szintre helyezte a szénerőművek fejlesztésére vonatkozó döntéseket.

Ennek nyomán országos szinten háromszorosára ugrott a kiadott építési engedélyek száma a 2013-2015-ös időszakhoz képest, amihez - látszólag - Pekingnek közvetlenül nem volt köze.

Sőt, a központi kormányzat 2016-ban és 2017-ben is igyekezett visszafogni a fejlesztéseket, vagy némelyiket megtorpedózni, ami az ország nemzetközi megítélése miatt is fontos volt a kínai vezetés számára.

Most viszont úgy tűnik, hogy ez megváltozik.

A CoalSwarm felhívja a figyelmet arra, hogy Kína rendelkezik a világ szénerőművi kapacitásainak felével, ezért sem energetikai, sem környezetvédelmi szempontból nem mindegy, mi történik a hatalmas országban ezekben a vonatkozásokban.