Így lett ötnapos a munkahét

Tired woman in the office Using Laptop Computer Debt White Collar Worker Using Computer Businesswoman Portrait One Woman Only Only Women Women Females Bankruptcy Tax Form Tax Headache Adult Sitting Sleeping Thinking Working Working At Home One Person Frus
Tired businesswoman in the office
Vágólapra másolva!
Miért ötnapos a munkahét, ki és mikor döntötte el, hogy így legyen? Egyáltalán, milyen régre nyúlik vissza az, hogy – a napjainkban mind sokfélébbé váló munkarendek és különleges szolgálati beosztások ellenére – a munka napjai a legtöbbeknek a hétfőtől-péntekig tartó munkavégzést jelenti?
Vágólapra másolva!

Mostanában egyre gyakrabban hallani olyan kezdeményezésekről - kis- és nagyvállalati körben, Magyarországon és a világ más részeiről egyaránt -, melyek szerint a főállású dolgozók munkahetét, illetve munkaóráinak számát heti négy napra kellene korlátozni. A koncepció mellett és ellen, elméleti és gyakorlati igazolásául, illetve cáfolatául is, rengeteg érvet és tapasztalatot lehet felsorakoztatni. Ezeket az Origo nemrég ebben a cikkében mutatta be az olvasónak. Az ott közöltekből is látni: nem eszik olyan forrón a kását, már ami a négy nap munka, három nap pihenés és szórakozás koncepcióját illeti.

Ám mielőtt pálcatörésre kerülne sor a négynapos munkahét kérdésében: mi a most megszokott, ötnapos munkahét története?

Egyre kevesebbet dolgozunk

Sok közgazdász, illetve gazdaságtörténettel foglalkozó szerző egyetért abban, függetlenül attól, hogy az egyes embereknek milyen személyes élettapasztalatai, élményei akadnak ezzel kapcsolatban, a munka történetének kereke az egyre kevesebb munkavégzés irányába forog.

Egy irodai dolgozó hőtérképe Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Monty Rakusen

Széles körben ismert a Keynes-féle jóslat, melyben a modern közgazdaságtudomány egyik legnagyobb pápája - jó pár évtizeddel ezelőtt -

2030-ra már csak 15 órás munkahetet prognosztizált.

Ez még a mostanában pellengéren álló négy napos munkahétnél is jóval kevesebb időt jelent.

Azt, hogy ez így lesz-e és üdvös lesz-e, nem lehet a jelenben eldönteni. Annyi bizonyos, hogy még néhány száz évvel ezelőtt is - idézi fel a The Economist - lényegesen másképp festett a munka világa, más volt a munkával töltött idő nagysága, mint napjainkban.

Az időnorma, ami megelőzte a termelési normát

A vasárnap például Európában - köszönhetően a nagy keresztény egyházak teológiai kérdéseken jóval túlmutató, az életvitel megszervezésében is kicsúcsosodó erejének - igen hamar és egyértelműen szent nappá vált. Ugyanakkor bizonyos feladatok elvégzésére ezt a napot a reformáció egy-egy megközelítése ugyanúgy alkalmasnak nyilvánította, mint a hét többi napját.

A norma sokáig a hat napos munkahét volt a kontinensen, különösen az ipari forradalom után és a XIX. század megerősödő kapitalista viszonyai között.

Az 1800-as évek közepén például az átlagos brit gyári munkások heti hat napot, napi 12 órát dolgoztak.

A gyors iparosodás városai tömegesen szívták fel a vidéki szegény munkaerőt. Ezekben az évtizedekben teljesen bevett dolog volt, hogy a nők és a gyerekek is bányákban és más, nagy megterhelést jelentő fizikai munkákban vettek részt. A viktoriánus korban az átlagos munkanap 9-10 órásnak számított, így a heti 168 órából 60 órát a legtöbb kétkezi munkás munkavégzéssel töltött.

Textilgyár 1886-ban Forrás: AFP/Collection Roger-Viollet

Míg a kontinensen a munkások segélyezésével, komfort nélküli egyenlakások ezreinek építésével voltak elfoglalva a városba áramló tömegek elhelyezésére, addig az óceán másik partján, a formálódó Egyesült Államokban elsősorban a munkások terheinek csökkentésére indultak kezdeményezések.

Az amerikai polgárháború viharai után, a Nemzeti Munkás Unió javaslattal fordult a washingtoni Kongresszushoz a nyolcórás munkanap bevezetéséről. Ez akkor még megfeneklett az amerikai döntéshozóknál. Ám 1869-ben Ulysses S. Grant elnök a szövetségi kormányzat dolgozóinál elrendelte, hogy azok meghatározott fizetésükért legfeljebb napi nyolc órát dolgozhatnak.

1886. május 1-re a szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek a munkaidő csökkentése érdekében.

Mintegy 300 ezren le is tették aznap a munkát.

Chicagóban a demonstrálók végül a rendőrökkel is összecsaptak, az atrocitások halálos áldozatokkal is jártak.

A magánszektorban először 1906-ban vezette be két nyomdaipari vállalkozás az öt napos munkahetet.

A 40 órás munkahét története alig 100 évre nyúlik vissza Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

Így terjedt el a 40 órázás a kapitalizmus mintaországában

Az ötnapos, napi nyolc órás munkahét elterjedése furcsa mód legalább annyira köszönhető a legnagyobb amerikai iparmágnásoknak, mint a munkások érdekvédelmi tömörüléseinek. Közülük is kiemelkedik Henry Ford, illetve híres T-modelljének gyártása. A T-modell a korai autózás történetének egyik nagy sikere volt, a futószalag melletti munka megteremtésével, számos olyan tanulsággal, melyet napjainkban is oktatnak egyes gazdasági képzéseken.

A T-modell még az 1920-as években, több mint egy évtizeddel bevezetése után is napi több ezer példányban készült a gyárakban.

Ez lenyűgöző teljesítménynek számított, és Ford még akkor is ragaszkodott ahhoz, hogy mindenáron növeljék a termelést, amikor az eladási eredmények nem igazolták a modell iránti vásárlói keresletet.

Ezért okozott meglepetést, amikor Ford - aki nem egyszer munkásai sztrájkjaival is szembe kellett hogy nézzen - hirtelen bejelentette

az ötnapos munkahét bevezetését, 1926. szeptember 25-től kezdődően.

Igaz, állítólag nem csak szívjóságból: Ford úgy okoskodott, hogy ha munkásainak elég időt hagy arra, hogy a gyárakból kiszabadulva kiránduljanak a kétnaposra növelt hétvégén, akkor ahhoz vélhetően az autókat tőle fogják vásárolni ehhez.

Egy 1914-ben gyártott Ford T-modell. Szegeden Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A modell gyártását végül 1927-ben leállították, a munkanapok száma viszont maradt. 1938-ban törvény született a heti munkaórák számának 44 órában való maximalizálásról. 1940-ben - részben a Ford bevezette gyakorlat hatására - megszületett a törvény, ami minden munkavállalóra kiterjesztette azt az USA-ban. (Bár a második világháborús haditermelés azonnal zárójelbe is tette a törvény egyes rendelkezéseit.)

Az Az I. Internacionálé 1866-os első kongresszusa a nyolcórás munkanap bevezetésében a „munkásosztály felszabadulásának” kulcsmozzanatát látta. Franciaországban 1936-ban a Matignon Agreements néven ismertté vált megállapodás jött létre munkaadói, kereskedelmi, munkavállalói szervezetek és az állam között a 40 órás munkahétről, mely hamarosan törvényerőre emelkedett.

Ha valahol, akkor Magyarországon valóban fokozatosan valósult meg a 40 órás munkahétre való átállás. 1951-ben, a Rákosi-korszakban 48 órás, 1967 és 1975 között 44 órás volt egy munkahét (hivatalosan 1972-ben valósult meg a csökkentés). Ekkor vezették be azt is, hogy minden második szombat szabadnak számít - ezzel egyébként a szakmunkásképzésben korábban próbálkoztak, felemás eredménnyel.

1981. április 27-én kormányrendelet lépett életbe arról, hogy - bő egy éves átmeneti időszak után - a munkahét öt napos lesz. Ekkor viszont a heti munkaidő még 42 óra volt, ami csak 1984-ben csökkent heti 40 órára. A köztes években a 42 órát osztották szét öt napra. A szocialista típusú gazdasági modell még ekkor is igényelte az élőmunkát, ez pedig részben magyarázatot ad arra, miért csak alig néhány évtizedes múltra nyúlik vissza a 40 órás munkahét hazai gyakorlata.

Lassabbak és gyorsabbak

Vannak olyan országok, ahol a 40 órás munkahét még a viszonylag késői magyarországi bevezetésénél is kevesebb évre tekinthet vissza. Kínában például csak 1995-ben bólintott rá az állampárt.

Az OECD tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint a fejlett országokban átlagosan heti 40,1 órát dolgoznak a munkavállalók.

S míg van, ahol szinte gyerekcipőben jár a 40 órás munkahét, máshol már ennek átalakításán dolgoznak. Franciaországban például a teljes munkaidőben foglalkoztatottak heti munkaóráját 35-ben maximalizálta az akkori kormány 2000-ben. Igaz, ez inkább szimbolikus döntés volt, tavaly a franciák átlagosan 38,9 órát dolgoztak (ez a legalacsonyabb az OECD országok között).

Lesz-e ebből négynapos munkahét?

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

Számos fejlett országban vannak a gazdasági életnek olyan prominensei, akik így gondolják. A brit kereskedelmi uniónál például egészen biztosak abban, hogy a négynapos munkahét uralkodóvá válik ebben a században. Svédországban, Németországban, és más fejlett államokban is többen érvelnek mellette. Sokan úgy vélik, a három pihenőnappal olyan mértékben javul az életminőség, amely a négy, munkával töltött nap alatt, akár a korábbinál nagyobb termelékenységet, és - egy új-zélandi kísérlet szerint - kevesebb munkavállalói stresszt eredményezhet. Akár még akkor is, ha a napi munkaidő 1 vagy 2 órával növekszik.

Sok érv szól a négynapos munkahét mellett és ellene is Forrás: AFP/Charly Triballeau

Mindazonáltal számos, ez utóbbinak ellentmondó tapasztalattal találkozni, így a négynapos munkahét ellen is lehet gyakorlati példákkal érvelni. Sőt, egyes vállalkozók arra jutottak, nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet érdemes dolgozniuk a sikerért. Egyikőjük azt mondja: nem is feltétlenül „keményebben” - a szó termelékenységi vonatkozásában -, hanem „okosabban” kell dolgozni.