15 milliárdos japán autóipari beruházás Nógrád megyében

Gyártósor az új berceli üzemcsarnokban
Vágólapra másolva!
A berceli gyártóbázis lett a japán NIDEC cégcsoport döntése alapján a vállalat stratégiai autóipari gyártóközpontja a belsőégésű személy- és teherató motorokhoz kapcsolódó olaj- és vízpumpa gyártásához.
Vágólapra másolva!

A NIDEC GPM a Nidec Group európai vállalata. Az anyacég közel hét évtizedes tapasztalattal rendelkezik víz- és olajszivattyúk illetve a hozzátartozó modulok gyártásában, valamint fejlesztésében a nemzetközi autóipar számára.

A NIDEC GPM Hungary Kft. új üzemcsarnoka Bercelen az átadás napján, 2018. szeptember 28-án Forrás: MTI/Komka Péter

Az autóipari átálláshoz szükséges fejlesztésekhez az erőforrásokat a vállalatcsoport első körben 15 milliárd forintos beruházással támogatta, hogy a kezdeti lépéseket megtéve, a gyártás elindulhasson azon az úton, amit a cégcsoport célként tűzött ki a berceli gyár elé - írja a vállalatcsoport közleményében.

A vállalat a berceli gyárat Közép-Kelet Európa legnagyobb és legfejlettebb autiipari gyártóbázisának szánja,

hogy folyamatosan alkamazkodni tudjon a legnagyobb autógyártók igényeihez és a jövőbeli technológiai kihívásokhoz.

Gyártósor az új berceli üzemcsarnokban Forrás: MTI/Komka Péter

A berceli NIDEC-ben jelenleg 240 ember dolgozik. Amikor minden gyártócellát beépítenek, akkor első körben kevesebb, 160-170 munkatársra lesz szükségük, majd a következő évek fejlesztéseinek eredményeiként, a termelési mennyiség növekedése és

az újfajta technológiák bevezetése után 500-600 embert alkalmaznak majd

A tervek szerint Bercelen nem csak pumpát gyártanak, hanem vezérlőegységet és motort is tudnak gyártani és összeszerelni.

Az új csarnok avatásán részt vett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Stefan Hornivius, a NIDEC GPM GmbH ügyvezető igazgatója, Wilhelm Steger, a NIDEC Corporation alelnöke, és Szato Kuni japán nagykövet is.