Ilyen volt és ilyen lett a nemrég felújított Óvárosháza

2018.10.04. 11:33

Az egykori Óvárosháza a tudomány központjaként született újjá Buda történelmi negyedében: a Bölcs Várban a doktori képzés mellett tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak is a helyszíne lesz. 

A budai városháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégibb és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. A jórészt alápincézett, emeletes, középkori épületek maradványait is magába foglaló barokk épület három homlokzata a Tárnok, a Szentháromság és az Úri utcára néz.

A megújított épületben ma elsősorban tudományos munka folyik, de a nagyközönség számára nyitottak a földszinti közösségi terek, így a könyvesbolt, az étterem, a kávézó, az éremkiállítás, a helytörténeti kiállítás és a Szentháromság utcára nyíló épületrészben a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvesboltja is.

A régi Városháza így nézett ki a felújítás előtt. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Origo

Az épület 160 éven át működött Buda városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt. Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek, ma pedig tudományos kutatóközpontnak és doktori iskolának ad helyet.

A feltárást és rekonstrukciót követően, az egykori budai városháza épülete a képzés, az oktatás, a tudomány és az ismeretterjesztés központjává vált Budán.

Az egykori városháza épületét a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány működteti. Az alapítvány célkitűzései alapján a rekonstrukció az értékőrzés jegyében zajlott.  A teljes körű felújítás eredményeként az Óvárosháza történelmi jelentőségéhez méltó, ugyanakkor a 21. század kihívásainak megfelelő épületként született újjá.

A felújított Bölcs Vár. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

A klasszikus műemléki rekonstrukció mellett a mai kor elvárásainak megfelelően számos gépészeti és elektromos rendszert építettek a házba. Az épületet is bővítették: üvegezett fedést kapott a két udvar, valamint a korábban nem használt, közel 300 éves vörösfenyő gerendákból álló, a második világháborúban csak részben elpusztult padlástereket beépítették.

A Bölcs Vár, a tudás háza névre keresztelt épület elsősorban akadémiai és tudományos munkának ad otthont. A cél az értékőrzés mellett az értékteremtés is.

A Bölcs Vár aktuális, megújuló tudományos, ismeretterjesztő előadásoknak, workshopoknak és kulturális programoknak a helyszíne.