Tudja-e, miben első Vietnam a népesebb országok között?

vietnam aranyhíd híd kezek
Vágólapra másolva!
Ha van olyan, a hétköznapokban, a média híradásaiban is viszonylag széles körben használt kifejezés, melynek megmagyarázására és meghatározására könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre, akkor a globalizáció ilyen. A fogalmat, és különösen a mögötte húzódó jelenségeket számos megközelítésben lehet értelmezni, vizsgálni, értékelni. A Quartz most a gazdasági, azon belül is a kereskedelmi teljesítményre koncentrált. Ezek alapján, minden más országot háttérbe szorítva, Vietnamé az első hely a világ leginkább globalizált, nagy népességű országainak listáján.
Vágólapra másolva!

A globalizációt rengeteg tudományág és kutató vizsgálja. Történészek, közgazdászok, szociológusok, társadalomtörténészek egyaránt foglalkoznak azzal. Egyesek szerint a globalizáció - a világ részeinek egymásba fonódása, egységesülése, gazdasági, kulturális, társadalmi értelemben - egyidős az emberiség történetével. Mások szerint globalizációról csak a XX. század elejétől, vagy legfeljebb az ipari forradalom évtizedeitől, esetleg a gyarmatosítás korától kezdve van értelme beszélni.

A vietnami Aranyhíd-kezek Forrás: AFP/Linh Pham

Bárhogy is, az utóbbi években a gazdasági szempontból vizsgált globalizáció mintha hanyatlott volna. Ezt például az mutatja, hogy a nemzetközi kereskedelem GDP-arányos részaránya a 2011-es 60 százalékról, 2016-ra 56 százalékra csökkent.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a globalizációnak vége van. Sem azt, hogy az olyan, világszinten is nagy jelentőségű folyamatok, mint az amerikai-kínai kereskedelmi háború vagy a britek kilépése az EU-ból, meg tudnák állítani annak folyamatát.

Erre Vietnam a példa.

Az export és import volumenét a GDP-vel elosztva Vietnam nemzetközi kereskedelmi teljesítménye 2017-ben kétszerese - avagy értékben 200 százaléka - volt az ország által előállított bruttó nemzeti összterméknek (ez közel 224 milliárd dollár volt).

Ez pedig minden más országnál magasabb szorzó, pontosabban az 50 milliónál népesebb országokat vizsgálva. A Világbank adatai szerint, ilyenre utoljára az 1960-as években volt példa. Figyelemre méltó az is, hogy a második helyen álló Thaiföld esetében a szorzó már csak 1,2-szeres. A harmadik helyen Németország áll.

Ez pedig azt jelenti, hogy annak modern történetében,

Vietnam "a világ leginkább globalizált" országa.

Szokatlan, hogy egy szocialista berendezkedésű, leginkább puha diktatúrára emlékeztető, fejlődő, de alapvetően még mindig szegény ország ekkora teljesítményt produkál. Ilyen robosztus szorzóval (nagyjából háromszoros) csak az olyan nagyon gazdag, de aprócska területű államok rendelkeznek, mint Hongkong, Szingapúr, Luxemburg. Ezek az államok rákényszerülnek az exportra, hiszen a hazai felvevőpiac egyszerűen túl kicsit a helyi vállalatok termelésének felvételéhez.

Hogyan lehetséges ez?

Vietnam a világ leginkább globalizált országa, a nemzetközi kereskedelem gazdaságban betöltött jelentősége alapján Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Vietnam elsősorban gépalkatrészeket és ásványi anyagokat, valamint nyersanyagokat importál Kínából és Dél-Koreából.

Ugyanakkor a világ egyik legnagyobb exportálója az elektronikai termékeknek és a ruházatnak, elsősorban Kínába és az Egyesült Államokba.

A növekedés fő oka az, hogy az ország - merev politikai berendezkedéséhez képest - viszonylag gyorsan végrehajtotta a nyitást a külföldi befektetők irányába, akiknek nagyon olcsó munkaerőt tudott kínálni nagy tömegben.

A külkereskedelem GDP-hez viszonyított arányának alakulását éves bontásban az alábbi ábra mutatja - látható, hogy az ország ezen mutatója messze nagyobb és gyorsabban is nő, mint a világátlag vagy épp Kínáé.

Úgy tűnik, a globalizáció sok kedvező hatással jelentkezett a vietnamiak életében.

Például az egy főre jutó bruttó nemzeti össztermék mértéke 1990-ben még 1500 dollár volt, napjainkban 6500 dollár. Valamint - szemben néhány más feltörekvő országnál tapasztaltakkal - jelentős előrehaladást értek el a szegénység leküzdésében is.

Az 1990-es évek elején a lakosság 70 százaléka szegénységben vagy mélyszegénységben élt, 2016-ra 10 százalék körülire csökkent a legnehezebb helyzetben lévők aránya

A Világbank elemzői úgy találták, ehhez a kedvező fejleményhez a jelentős exportteljesítmény adta az egyik legfontosabb hozzájárulást.

Az ország óriási exportkibocsátással rendelkezik, a gazdasági fejlődés révén lehetővé vált a szegénység visszaszorítása Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Egy felmérés szerint pedig a vietnamiak a világ leginkább elégedett nemzete, már ami a globalizációt illeti.

A kereskedelem fellendülését illetően - egy 2014-es vizsgálatban - a megkérdezettek 95 százaléka nyilatkozott pozitívan arról. Malajzia áll a második helyen, de például az USA csak a hetedik, 68 százalékkal.