Kritizálta a reformterveket a szaúdi sztárközgazdász, terrorizmus a vád

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Gazdasági reformok, országátalakító programok, a nők volánhoz engedése és a mozik újranyitása mind arra utalnak, hogy a korábban merev szabályairól, tekintélyelvűségéről ismert szunnita olajnagyhatalom, Szaúd-Arábia komoly társadalmi-gazdasági átalakulások előtt áll. Az Independent cikkében azonban olyan ügyről ír, amiből részben ennek ellenkezője rajzolódik ki.
Vágólapra másolva!

Essam al-Zamel magasan képzett szaúdi közgazdász, üzletember és a közösségi média sztárja, akit a Twitteren egy időben közel egymillióan követtek. Hírnevét többek között azzal alapozta meg, hogy rendszeresen adott interjúkat, a közösségi médiában pedig kommentálta a rijádi vezetés gazdasági reformötleteit - igen gyakran nem dicsérően, hanem kritikusan fogalmazva azokkal kapcsolatban.

A sztárközgazdász nem egyszer kifejtette szakmai álláspontját a Vision 2030 névre keresztelt, átfogó gazdasági és társadalmi reformprogram kapcsán is, amelyet a koronaherceg, Mohammed bin Szalmán irányításával hajtanak végre, az uralkodó jóváhagyásával. Zamel azt tervezte, hogy idén visszatér az Egyesült Államokba, hogy ott régi álmát megvalósítva, a közgazdaságtudomány doktora lehessen.

Ez azonban nem valósulhatott meg, a hatóságok ugyanis lassan egy éve letartóztatták, és állítólag hamarosan el is ítélhetik egyes vádak kapcsán, akár hosszú börtönbüntetésre. (Idáig bírósági ítélet nélkül tartották fogva, és nem egyértelmű az sem, megtörtént-e egyáltalán a tényleges vád alá helyezés.)

Zamelt számos dologgal gyanúsítják, például azzal, hogy a törvényen kívülinek számító, iszlamista Muszlim Testvériséghez kötődik, valamint, hogy katari hátszéllel, Szaúd-Arábia destabilizálására, felforgatására, terrorjellegű cselekmények végrehajtására törekszik.

A Zamelhez közelállók szerint, a vádak hajmeresztők, noha azt elismerik, hogy a férfi vallási-társadalmi kérdésekben meglehetősen liberális volt, és például

mindig arra buzdított, hogy a síiták nyugodtan imádkozzanak szunnita mecsetekben, és fordítva.

Úgy tűnik, Rijádban egyre kevésbé nézték jó szemmel Zamel szerepléseit. A lap megszólaltatott külföldön élő arab politikai aktivistákat, tanárokat, akik azt mondták, az igazi szálka a szaúdi vezetés szemében valószínűleg az lehetett, hogy Zamel szakmai indokokkal fogást talált a Vision 2030-on is, méghozzá nem is egyet.

Például úgy vélte, súlyos recesszióhoz vezetne bin Szalmán azon elképzelése, hogy a diverzifikálandó gazdaságból hazaküldik a külföldi munkásokat, akik helyére helyieket állítanak. Szerinte ez

olyan nyomás alá helyezné a munkáltatókat, ami befékezné a szaúdi gazdaságot.

A leginkább valószínűleg azzal haragította magára Rijádot, hogy

nyíltan kritizálta az Aramco, a szaúdi állami olajvállalat tőzsdére lépését.

A cég legalább részbeni magánosítása korábban eleve tabutéma volt a királyságban, ám a pletykák szerint az Aramco IPO-ja bin Szalmán egyik leginkább személyes ügye.

Az Aramco egyik járműve újságírókkal egy földgázerőműnél Forrás: AFP/Ian Timberlake

Zamel viszont azt mondta, egyszerűen félrevezető, téves, és később számos problémát szülhet az, hogy úgy akarják a cégértéket 2 ezer milliárd dollárra feltornázni, hogy abba belevesznek oda nem illő eszközállományokat és készleteket.

A közgazdász szerint ez nonszensz, és csak akkor lenne reális ez az érték, ha abba

azokat a földben lévő olajkészleteket is beleszámolnák, amik felett az óriásvállalat diszponál.

Szerinte helytelen, hogy a kormány a sajátjaként kezeli a szaúdi olajat, és inkább annak kéne megtalálni a módját, hogyan lehetne az emberek felé átcsatornázni annak gazdasági hasznát.

Az Aramco tőzsdére vitelét egyelőre elnapolták, az olajár csökkenése miatt pedig a szaúdi gazdaság belassult - Rijád rendszeresen hangoztatja az OPEC berkein belül is igényét a hordónkénti magasabb árra. Zamel egyelőre börtönben van, és a korábban őt ismerők azt mondják, amikor érintkezhettek vele, egészen más, megtört ember benyomását keltette.