A kormány 225 milliós hitelszerződést kötött

A kormány 225 millió eurós hitelszerződést kötött az EIB-vel
Budapest, 2018. október 4. Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB), az EU finanszírozó bankjának szlovák alelnöke megállapodást írt alá Budapesten 2018. október 4-én. A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött EIB-vel.
Vágólapra másolva!
A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB). Varga Mihály pénzügyminiszter Vázil Hudákkal, az EIB alelnökével írta alá a megállapodást. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a hitelösszeg része annak az 1 milliárd eurós hitelkeretnek, amelyről 2015-ben állapodtak meg az uniós pénzintézettel.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály ismertette, hogy a hitelt a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország: közlekedésfejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére.

Ezek közé tartozik:

  • a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztése,
  • a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtése,
  • illetve több autópálya és autóút, többek között az M4, M6, M8 és M30 országhatárig tartó szakaszának építése.
Varga Mihály pénzügyminiszter és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke MTI Fotó: Mónus Márton

A tárcavezető rámutatott arra is, hogy az EIB kedvező feltételekkel hozott forrásokat Magyarországra versenyképességet javító programokhoz, ami az adósság szerkezetét is javítja, kamatmegtakarítást is eredményez.

A hitelmegállapodás ahhoz is hozzájárul, hogy az ország nagyobb arányban legyen képes lehívni az európai uniós forrásokat.

Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket Magyarországon, 2004 óta pedig már részvényesként működik együtt az ország a bankkal. Vázil Hudák, az EIB alelnöke arra is kitért, hogy ugyancsak a héten az EIB az MVM-mel már aláírt egy 100 millió eurós hitelmegállapodást, amely az első olyan szerződés Magyarországon, amelyet vállalattal kötöttek.

Az EIB alelnöke tudatta azt is, hogy a nemzetközi bank 50 millió eurós hitelt nyújt a Diákhitel Központnak,

illetve 25 millió eurót a Budapest Banknak, hogy növelje a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára nyújtott hitelezés volumenét, különösen a vidéki területeken.