Tovább kell erősíteni az ország versenyképességét!

Varga Mihály, Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése
Varga Mihály pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
A jövőben erősíteni kell az ország versenyképességét, ennek érdekében a kormány azokat a beruházásokat támogatja, amelyek a magas hozzáadott értéket jelentő árukat, szolgáltatásokat állítják elő - mondta Varga Mihály "Versenyképesség és növekedés" című bevezető előadásában a Portfolio.hu által rendezett Budapest Economic Forum 2018 konferencián Budapesten.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter kiemelte:

Ezzel összefüggésben a miniszter jelezte: a munkában álló nyugdíjasok mostani, mintegy 30-40 ezres számát akár tízszeresére is lehetne növelni, mivel

a munkaadóknak 2019. január elsejétől semmilyen közterhet nem kell majd fizetniük a nyugdíjasok foglalkoztatása után.

A versenyképesség-javulás érdekében a különböző állami ráfordításokat tovább kell mérsékelni. A magyar állam fiskális kiadásai csökkennek ugyan, de még mindig meghaladják a versenytársakét.
A pénzügyminiszter jelezte:

Még nem dolgoztuk le a kétezres évek lemaradását, amikor Magyarországhoz képest a visegrádi államok igen jelentős növekedési ütemet értek el.

2013-tól nincs már mögöttünk "kusza államháztartási helyzet", az államadósság folyamatosan csökken, a folyó fizetési mérleg is kedvező képet mutat, nem kell az ikerdeficittől félni.
Varga Mihály szerint, ha

A beruházások ütemét fenn kell tartani, a mostani 25 százalék körüli beruházási ráta kell a tartós növekedéshez.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

A kormány azt szeretné, ha a technológiai fejlesztéseket hozó beruházások bővülnének, ugyanakkor csökkenjen az állami beruházások dominanciája a gazdaságban.

Az a cél, hogy a magas hozzáadott értékű beruházások száma növekedjen,

emellett szükség van az ipari termelés diverzifikációjára, napjainkban ugyanis az autóipar uralja az ipari termelést, és ez sérülékennyé teheti hosszabb távon az országot.
A kiszámítható beruházási környezet nagyon fontos a beruházások idevonzása, az ország tőkevonzó képességének erősítése miatt is.

A befektetők körében érzékelhetően megemelkedett a Magyarországgal szembeni bizalom.

A pénzügyminiszter az eredmények közé sorolta, hogy a vállalati szektor a nettó megtakarítói pozícióból újból nettó hitelfelvevő lett.
Szólt arról, hogy

Nem irreális, hogy elérjük Csehország foglalkoztatási szintjét, ez Magyarországon azt jelentené, hogy 5 millióra nőne a munkában állók száma, azaz 500 ezer dolgozóval emelkedne a mostani mintegy 4,5 milliós dolgozói létszám.
Varga Mihály újságírói kérdésre közölte:

az Európai Uniónál még 350 milliárd forintnyi, Magyarországról küldött számla vár kifizetésre.

Arra számít, hogy az uniós pénzek átutalása ugyanúgy történik majd, mint a múlt évben, azaz az év vége közeledtével nő majd meg a Magyarországra utalt EU-s pénzek nagysága.