Minden idők legdrágább ajtótámasza volt a meteorit

meteorit
Vágólapra másolva!
Harminc évig házának ajtaját támasztotta ki egy, az égből a földjére pottyant képződménnyel egy magát megnevezni nem kívánó gazdálkodó Michigan államban, az USA-ban – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A képződmény Edmore közelében landolt, valamikor az 1930-as években, de csak harminc évvel ezelőtt találta meg azt a tulajdonosa. Azóta ajtótámaszként használta.

A mintegy 10 kilogramm súlyú leletről a külvilágnak egészen mostanáig nem is volt tudomása.

Arra úgy derült fény, hogy az egyik állambeli egyetem geológusát, Mona Sirbescut egyszer csak megkérte egy helyi férfi, vizsgálja meg a birtokában lévő tárgyat.

A geológus professzor megállapította, hogy ez a legnagyobb égi lelet, amit szakmai pályafutása során látott, sőt, a kezébe vett.

Értéke mintegy 100 ezer dollárra becsülhető.

Ez nagyjából 27 millió forint.

Illusztráció Forrás: AFP/Koen Van Weel

Dr. Sirbescu szerint a meteorit 88 százalékban vasat, 12 százalékban pedig nikkelt tartalmaz. Ez egyedülállóvá teszi a földre jutott űrbéli kőzetek között, mivel a meteoritok tipikusan 90-95 százalékban vasból állnak.

A geológus mintát küldött a leletből a washingtoni Smithsonian Intézet részére, ahol megerősítették, hogy az valóban egy meteorit.

Az intézet közölte, szívesen megvásárolná azt tulajdonosától. A névtelenséget kérő farmer azt jelezte, ha megállapodnak az üzletről, az addig ajtótámasznak használt kőzetért kapott pénz 10 százalékát a Central Michigan University részére adományozza.

Amíg tartanak az egyeztetések, az egyetemen folyó oktatásban használják a nem mindennapi leletet.