Titok, ki vette meg a legdrágább lakást Angliában

Aerial view of London City Airport and O2 Arena, London, England, United Kingdom, Europe outdoors outside day HORIZONTAL nobody no-one colour colour image COLOR color image AERIAL VIEW London City Airport O2 Arena London England United Kingdom EUROPE EURO
Aerial view of London City Airport and O2 Arena, London, England, United Kingdom, Europe
Vágólapra másolva!
Eladták a brit lakáspiac legdrágább lakását. A kétszintes luxusingatlant két holdingtársaság vásárolta meg, ám egy sajátos körülmény miatt, a mögöttük álló befektetőket, magánszemélyeket a tranzakcióval kapcsolatban nem kell kötelezően nyilvánosságra hozni.
Vágólapra másolva!

A korábbi legdrágább brit ingatlant, a 300 éves Park Palace-t, még 2011-ben vásárolta meg egy orosz mágnás, 140 millió fontért.

Az akkor felállított értékesítési rekord dőlt meg most, miután nyilvánosságra került, hogy vevőre talált Knightsbridge-ben, London luxusnegyedében, a One Hyde Park nevű tömbben lévő, kétszintes, B.10.01. számú lakás, ennél is drágábban.

A lakás korábban, 2009-es befejezése óta, az épületkomplexum fejlesztőjének, egy Nick Candy nevű férfinak a tulajdonában állt. Az ilyen nagy értékű, különleges ingatlanoknál teljesen bevett dolog, hogy a vevőt nemzetközi ügynökségek keresik meg, ám itt az eladó közvetlenül értékesítette lakását új tulajdonosának.

A penthouse lakásról annyit tudni, hogy körerkéllyel rendelkezik, ahonnan pazar kilátás nyílik Londonra. Saját borospince, golfszimulátor, és a közeli ötcsilagos hotel nyújtotta, 24 órás szolgáltatások tartoznak hozzá.

A vevő két cég, a London Holdings és London Dorman, amik a vásárláskor a Credit Suisse folyósította korábbi kölcsön törlesztését is átvállalták.

Az azonban, hogy ki, vagy kik állnak a vállalatok mögött, rejtély.

A legrdágább brit ingatlan Londonban található Forrás: robertharding/Peter Barritt

A két céget ugyanis Guernsey-ben jegyezték be. A sziget egy különleges státuszú kis szigetcsoport része. A földdarab - néhány másikkal együtt a Csatorna-szigetek közül - a Guernsey Bailiffség területéhez tartozik. Ez a szerveződés a brit koronától ugyan függő viszonyban van, de nem tagja az Uniónak, földrajzi elhelyezkedése ellenére sem. A vonatkozó szabályok értelmében, nincs kötelezettség arra nézve, hogy a vevők felfedjék személyazonosságukat, és az eljáró földhivatalnak sem kell azt megtennie.

Amely egyébként már lefolytatta a szükséges bejegyzési procedúrát. Így hivatalosan ez minden idők legdrágábban értékesített brit lakóingatlana.

A vételár 160 millió font, azaz mintegy 59 milliárd forint volt.

A Quartz az ügylet kapcsán megjegyzi: a szabályozástól függetlenül, egyáltalán nem szokatlan az, hogy ekkora értékű ingatlanvásárlásnál a vevő(k) szeretné megőrizni inkognitóját. Az Egyesült Királyság mellett, például New York városában is zajlott az elmúlt években több nagyértékű ingatlanügylet, ahol szintén nem derült fény az új tulajdonosok személyére.