Közeleg a tél a világgazdaságban?

Mélyül a szakadék a gazdagok és a szegények között, davosi világgazdasági csúcstalálkozó, homeless Pekingben
Vágólapra másolva!
A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei az indonéziai Balin a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank őszi közgyűlése alkalmából külön tanácskozást tartottak. A G20-csoport a kereskedelmi viták rendezését sürgette, egyben elismerte, hogy a tagjai között kialakult tartós kereskedelmi feszültségek ártanak a piaci bizalomnak, és fokozzák a pénzpiaci kilengéseket.
Vágólapra másolva!

Nicolás Dujovne, a G20-ak soros elnöki tisztségét betöltő Argentína pénzügyminisztere az értekezlet után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kereskedelem a növekedés egyik fő hajtóereje, ezért meg kell oldani a kereskedelmi vitákat. Anélkül, hogy név szerint megemlítette volna az Egyesült Államokat és Kínát,

a miniszter úgy fogalmazott, a G20-csoport annyit tehet, hogy terepet biztosít a tárgyalásokhoz, de a nézetkülönbségeket csak a kereskedelmi konfliktusokban közvetlenül érintett országok tudják megoldani.

A világ két legnagyobb gazdasága dollárszázmilliárdokban mérhető árumennyiségre vetett ki pótvámokat az utóbbi hónapokban, ami megrázta a pénzpiacokat és fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a protekcionizmus felerősödése miatt lassulhat a világgazdaság növekedése.

Forrás: Science Photo Library/Victor De Schwanberg/Science Pho

Az Egyesült Államok szeptember végén mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértéke januártól 25 százalékra nő. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámmal sújtott 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Előzőleg, még nyáron, a két ország 50-50 milliárd értékű importárura vetett ki pótvámot.

Az argentin pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés már kevésbé kiegyensúlyozott, és az év elején körvonalazódott kockázatok kezdenek testet ölteni.

Példaként említette, hogy a fejlett országok monetáris politikájának normalizálása kedvezőtlenül hatott a pénzügyi feltételekre a fejlődő országokban. Ennek egyik ékes példája Argentína, amely kénytelen volt hitelt kérni az IMF-től, hogy elkerülje az összeomlást.

Joko Widodo, a vendéglátó Indonézia elnöke az őszi közgyűlés plenáris ülésén arra szólította fel a világ pénzügyminisztereit és jegybanki kormányzóit, hogy maradjanak elkötelezettek az együttműködés mellett, és „tereljék vezetőiket a helyes irányba” a világgazdaságra leselkedő kockázatok kordában tartásának érdekében. Úgy vélte,

a világgazdaságban növekedő rivalizálás azt eredményezi, hogy a helyzet kritikusabbá válhat, mint a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válság idején volt.

Mélyül a szakadék a gazdagok és a szegények között, hajléktalan Pekingben Forrás: AFP/Mark Ralston

– fogalmazott az indonéz államfő a Trónok harca című, világszerte ismert sorozat egyik legendás mondatát idézve, amellyel a teljes pusztulás veszélyét magában hordozó fenyegetésekre szoktak utalni. Hozzátette, hogy mostanában a nagy gazdaságok közötti kapcsolatok is egyre jobban hasonlítanak a Trónok harcából megismert királyságok és uralkodó családok közötti viszonyokra.

– mondta Joko Widodo, aki arra kérte az egybegyűlteket, hogy enyhítsék a kereskedelmi háborúk és a piaci zűrzavarok káros hatásait.

Christine Lagarde, a Valutaalap főigazgatója ugyancsak a kereskedelmi viták rendezését szorgalmazta, leszögezve, hogy akár 1 százalékpontot is elvehet a világgazdaság növekedéséből a kereskedelmi feszültségek kiszélesedése.