A tőzsdén imádják a gyógyszergyártókat

patika, gyógyszertár, .
Gyógyszerész áll egy budapesti gyógyszertár kiadóablakában
Vágólapra másolva!
A gyógyszergyártó cégek továbbra is jól teljesítenek a tőzsdén, oly annyira, hogy a rákos betegek számára gyógyszereket készítő Allogene Therapeutics az utóbbi 10 év legnagyobb IPO-ját (tőzsdei bevezetését) tudhatja magáénak.
Vágólapra másolva!

Az Allogene Therapeutics IPO-ja során összesen 324 millió dollárt gyűjtött a befektetőktől, maga a vállalat pedig több mint 2 milliárd dollárt ér. Az első kereskedési napon a részvény összességében 30 százalékot emelkedett. Utoljára a szintén gyógyszergyártó Axovant volt ilyen sikeres a tőzsdén, nekik 315 millió dollárt sikerült szerezniük még 2015-ben.

Az Allogene-hez kötődik egy újfajta, rákos beteg számára készített terápia, CAR-T néven.

Az eljárás során a beteg saját sejtjeit próbálják úgy manipulálni, hogy azok megtámadják és elpusztítsák a rákos sejteket. A genetikailag módosított sejteket laboratóriumban állítják elő, sokszorozzák őket, majd visszajuttatják őket a beteg vérkeringésébe. A kezelés ígéretesnek bizonyult néhány olyan betegnél, akiknek vérrákot diagnosztizáltak.

illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Allogene hosszabb távon azt szeretné, hogy mindenki számára elérhető, hozzáférhető legyen a CAR-T terápia. Vagyis bárkinek a sejtjeit fel lehessen használni a terápia elkezdésekor és ne kelljen minden egyes betegnél végigcsinálni az eljárást. Amennyiben ez sikerül, drámaian csökkenhet a gyártási folyamat ideje és költsége is.

A vállalat tőzsdei sikereiben nagy szerepet játszik az is, hogy a gyógyszergyártót Arie Belldegrun és David Chang vezetik.

Ők korábban együtt építették fel a Kite Pharma nevű céget, amelyet aztán 12 milliárd dollárért adtak el a Gileadnak.