Ezért emelt bért az Amazon

Amazon warehouse england
Workers prepare customer orders for dispatch as they work around goods stored inside an Amazon.co.uk fulfillment centre in Peterborough, central England, on November 15, 2017. Shops could be seeing the effect of consumers postponing purchases until "Black Friday" on November 24, 2017, a day of sales in the United States that has become increasingly popular in Britain. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
November elsejétől az amerikai kiskereskedelemi óriás óránként 15 dollárra (4.200 forint) emeli dolgozói minimálbérét. Ez a lépés 250 ezer dolgozóra, valamint 100 ezer szezonális munkavállalóra lesz hatással. A cég szinte megduplázza a szövetségi minimálbért, amely jelenleg 7,25 dollár (2 ezer forint) óránként.
Vágólapra másolva!

Korábban az Amazon óránként 11 dollárt (3 ezer forint) fizetett dolgozóinak. Miközben a cég alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere, a cége komoly kritikákat kapott az alacsony bérek, és a rossz munkakörülmények miatt.

Dolgozók az Amazon egyik raktárházában Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Gerald Storch kiskereskedelmi tanácsadó a CNBC On the Money műsorában elmondta, hogy ezzel a lépéssel

az Amazon egy negatív helyzetből állt fel.

Storch – aki korábban a Toys 'R' Us elnök vezérigazgatója is volt – hozzátette, hogy több kiskereskedő is az Amazon lépését kívánja követni, megtartva ezzel dolgozóit.

Januárban a Walmart emelte 9 dollárról (2.500 forint) 11 dollárra (3 ezer forint) a minimálbért, a Target pedig tavasszal tett hozzá egy dollárt az alapbérhez és érte el a 12 dollárt (3.300 forint), ráadásul 2020-ig további három dollárt ad hozzá dolgozói órabéréhez.

A cég londoni raktára Forrás: AFP/Adrian Dennis

A National Employment Law Project jelentése szerint legalább hat államban várható béremelés a következő időszakban az Egyesült Államokban.

– fejtette ki Storch, majd hozzátette, a cég szerinte nem fog árakat emelni, így nem hárítja át a fizetésemelést a vásárlókra.

Ugyan az Amazon növelte az alkalmazottai bérét, viszont megszünteti részvényopciós programját.