Kozmetikai termékeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem

Girl is covering her face with towel in the bathroom Adolescence Body Care Unhygienic Morning Early Teens Portrait Teenage Girls Women Shy Vial Eyes Closed Acne Young Adult 14-15 Years Teenager Child Looking Washing Hygiene Healthy Lifestyle Make-up Probl
Girl is looking at cosmetics set, feeling shy and covering her face with towel in bathroom. Skin care and beauty concept
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma a tusfürdők, samponok, folyékony szappanok, natúrkozmetikumok, pipereszappanok, szájvizek és hajszárítók vizsgálatát végezte el. A minisztérium közleményt adott ki vizsgálatának eredményéről.
Vágólapra másolva!

Kozmetikumok tisztaságát és hajszárítók biztonságos működését vizsgálta a fogyasztóvédelem. Az ITM által elrendelt országos ellenőrzés során a 120 különböző kozmetikai termék közül hatot kivontak a forgalomból.

A 12 megvizsgált hajszárító mindegyike megfelelt az előírásoknak.

A kozmetikumoknál az ellenőrzés a termékek mikrobiológiai jellemzőire és a bennük található tartósítószerek mennyiségére terjedt ki, utóbbi határérték feletti szintje ugyanis bőrproblémákat okozhat.

A vizsgált tusfürdők és a szájvizek mindegyike eleget tett a követelményeknek.

A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy két-két sampon és natúrkozmetikum, egy-egy folyékony szappan és pipereszappan nem felel meg az előírásoknak.

A termékek mikrobiológiai szennyeződést tartalmaztak, címkézésük nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelynek lejárt a minőségmegőrzési ideje.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/andrej_k/Andrej Korzhycz

A hajszárítóknál a vizsgálat tárgya a készülékek áramütés és a túlmelegedés elleni védelme volt.

Az ellenőrzés kiemelkedő eredménye, hogy minden hajszárító megfelelt az előírásoknak.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

A laboratóriumi vizsgálatokkal a vásárláskor puszta ránézéssel meg nem állapítható veszélyforrások is feltárhatók. A fogyasztóvédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a piacot, az üzletek kínálatát, és rendszeresen ellenőrzi a termékeket - fogalmazott.

A járási hivatalok intézkedtek a nem megfelelő termékek forgalomból történő kivonásáról, a veszélyes kozmetikumok lekerültek az üzletek polcairól. A vizsgálat tételes eredményei megtalálhatók a kormányzati honlapon.