Hamarosan megszűnik az egyik népszerű nyelvvizsga

2018.10.15. 15:20

Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer, a TIT-TELC, az utolsó vizsgákat februárban tartják majd.

Az Eduline portálon olvasható beszámoló szerint, a TIT-TELC vizsgarendszert hamarosan kivezetik Magyarországról.

„Sajnálattal tájékoztatunk titeket, hogy a TELC frankfurti központja 2018. szeptember 30-tól hat hónapos határidővel, 2019. március 31-ig megszünteti a TIT-TELC vizsgarendszer magyarországi működését" – ez olvasható abban a levélben, amelyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) vezetője küldött vizsgáztató és felkészítő tanároknak, trénereknek.

A lapnak nyilatkozó nyelvtanárok azt mondták, váratlanul érte őket a bejelentés, ez ugyanis az egyik legnépszerűbb hazai vizsgarendszer.

A frankfurti központ nem indokolta, miért mondják fel a szerződést, és a TELC-központ további terveiről sem kaptak tájékoztatást.

TELC-vizsgát – olvasható a The European Language Certificates magyar oldalán, a telc.hu-n, ahol az érdeklődők a vizsgaidőpontokról is tájékoztatást kaphatnak – tizenkilenc európai országban lehet tenni, tizenegy nyelvből több mint háromezer vizsgahelyen. A magyarországi jogtulajdonos a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat – tíz éven át, 2000-ig honosítható nemzetközi nyelvvizsgaként működtették, 2000 óta államilag elismert, akkreditált nyelvvizsga.

IllusztrációForrás: AFP/DPA-PA/Klaus Rose

Februárban rendezik az utolsó vizsgaalkalmakat

Az Oktatási Hivatal plusz időpontot is engedélyezett annak érdekében, hogy minden TELC-re készülő le tudja tenni a vizsgát – mondta Piróth Eszter, a TIT igazgatója. A nyelvtanulók – akiket a vizsgahelyeken, tanárokon, felkészítő helyeken, valamint honlapokon, közösségi portálokon keresztül is tájékoztatnak majd – így

összesen három időpontban tudnak még vizsgázni, a központ egy novemberi, egy januári és egy februári vizsgát is meghirdetett.

Igazán rosszul nem is a nyelvtanulók járnak, hanem azok a nyelviskolák, amelyek az elmúlt egy-két évben csatlakoztak a TELC hálózatához akkreditált vizsgahelyként, hiszen a több százezer forintos akkreditációs díj így kárba vész.

Van például olyan székesfehérvári nyelviskola, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) nyilvántartása szerint alig négy hónapja lett elismert vizsgahelyszín. A TELC-nek itthon ugyanis több tucat vizsgahelye van – a nyelviskolák mellett számos középiskolában és felsőoktatási intézményben, például az Eszterházy Károly Egyetemen vagy a győri Széchenyi István Egyetemen is lehet írásbelizni és szóbelizni. A megszűnés miatt komoly problémával néznek szembe azok a vizsgáztatók és felkészítő tanárok is, akik erre a vizsgatípusra specializálódtak.

Választék persze így is van bőven – a NYAK nyilvántartása szerint kétnyelvű, honosítást nem igénylő általános nyelvvizsgát összesen nyolc, míg egynyelvű, általános vizsgát tizennégy nyelvvizsgaközpontban lehet tenni, a legnépszerűbbek közé továbbra is az Euroexam, az ELTE Origó vagy például a BME-nyelvvizsga tartozik.