Hamarosan megszűnik az egyik népszerű nyelvvizsga

nyelviskola, nyelvtanulás, nyelvvizsga illusztráció
adult education, foreign languages is practiced in this private "Lernstuebchen". The pupils here to learn or refresh it to the English language. But also French, Spanish and Polish will be offered. |
Vágólapra másolva!
Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer, a TIT-TELC, az utolsó vizsgákat februárban tartják majd.
Vágólapra másolva!

Az Eduline portálon olvasható beszámoló szerint, a TIT-TELC vizsgarendszert hamarosan kivezetik Magyarországról.

„Sajnálattal tájékoztatunk titeket, hogy a TELC frankfurti központja 2018. szeptember 30-tól hat hónapos határidővel, 2019. március 31-ig megszünteti a TIT-TELC vizsgarendszer magyarországi működését" – ez olvasható abban a levélben, amelyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) vezetője küldött vizsgáztató és felkészítő tanároknak, trénereknek.

A lapnak nyilatkozó nyelvtanárok azt mondták, váratlanul érte őket a bejelentés, ez ugyanis az egyik legnépszerűbb hazai vizsgarendszer.

A frankfurti központ nem indokolta, miért mondják fel a szerződést, és a TELC-központ további terveiről sem kaptak tájékoztatást.

TELC-vizsgát – olvasható a The European Language Certificates magyar oldalán, a telc.hu-n, ahol az érdeklődők a vizsgaidőpontokról is tájékoztatást kaphatnak – tizenkilenc európai országban lehet tenni, tizenegy nyelvből több mint háromezer vizsgahelyen. A magyarországi jogtulajdonos a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat – tíz éven át, 2000-ig honosítható nemzetközi nyelvvizsgaként működtették, 2000 óta államilag elismert, akkreditált nyelvvizsga.

Illusztráció Forrás: AFP/DPA-PA/Klaus Rose

Februárban rendezik az utolsó vizsgaalkalmakat

Az Oktatási Hivatal plusz időpontot is engedélyezett annak érdekében, hogy minden TELC-re készülő le tudja tenni a vizsgát – mondta Piróth Eszter, a TIT igazgatója. A nyelvtanulók – akiket a vizsgahelyeken, tanárokon, felkészítő helyeken, valamint honlapokon, közösségi portálokon keresztül is tájékoztatnak majd – így

összesen három időpontban tudnak még vizsgázni, a központ egy novemberi, egy januári és egy februári vizsgát is meghirdetett.

Igazán rosszul nem is a nyelvtanulók járnak, hanem azok a nyelviskolák, amelyek az elmúlt egy-két évben csatlakoztak a TELC hálózatához akkreditált vizsgahelyként, hiszen a több százezer forintos akkreditációs díj így kárba vész.

Van például olyan székesfehérvári nyelviskola, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) nyilvántartása szerint alig négy hónapja lett elismert vizsgahelyszín. A TELC-nek itthon ugyanis több tucat vizsgahelye van – a nyelviskolák mellett számos középiskolában és felsőoktatási intézményben, például az Eszterházy Károly Egyetemen vagy a győri Széchenyi István Egyetemen is lehet írásbelizni és szóbelizni.

A megszűnés miatt komoly problémával néznek szembe azok a vizsgáztatók és felkészítő tanárok is, akik erre a vizsgatípusra specializálódtak.

Választék persze így is van bőven – a NYAK nyilvántartása szerint kétnyelvű, honosítást nem igénylő általános nyelvvizsgát összesen nyolc, míg egynyelvű, általános vizsgát tizennégy nyelvvizsgaközpontban lehet tenni, a legnépszerűbbek közé továbbra is az Euroexam, az ELTE Origó vagy például a BME-nyelvvizsga tartozik.