Vágólapra másolva!
Csődvédelmet kért hétfőn a Sears Holdings amerikai kiskereskedelmi vállalat, amely néhány évtizede még az Egyesült Államok piacvezető üzletlánca volt, de mostanra, az internetes vásárlás korszakában elsorvadt.
Vágólapra másolva!

A Chicagóban 1893-ban alapított vállalat már egy évtizede nem tudja növelni bevételeit, hét éve pedig veszteségesen működik, jóllehet üzletek százait zárta be, és milliárdos vezérigazgatója, Eddie Lampert hosszú éveket és rengeteg pénzt ölt bele azokba az erőfeszítésekbe, hogy visszahozza a régi dicsőséges múltat.

A jókora adóssággal és iszonyú mértékű veszteségekkel küzdő Sears egy New York-i csődbíróságon csődvédelmet kért.

Az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás egyelőre nem jelenti a Sears végét, a vállalat a csődvédelem alatt azon fog dolgozni, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja működését.
A vállalat csődvédelmi kérelmében azt közölte, hogy eszközállományának értéke 6,9 milliárd dollárra, adóssága viszont 11,3 milliárd dollár.

A Sears Tower Chicagóban Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson


A Sears 41 centes árfolyamon zárt pénteken a New York-i tőzsdén, jóllehet 2005-ben még 100 dolláron jegyezték, miután az egykor második Warren Buffettként méltatott Lampert egyesítette a Sears és a Kmart áruházláncot egy 11 milliárd dolláros ügylet révén.

A csődvédelmi eljárásra azért van szükség, mert Lampert, aki a Sears legnagyobb részvényese és hitelezője is, nem tudott megállapodni az általa javasolt átalakítási tervről a vállalat igazgatói bizottságával.