Itt az ideje felszállni a Sanghaj expresszre?

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban az amerikai-kínai kereskedelmi háború és egyes feltörekvő piacok (Törökország, Argentína) válságai miatt volatilisak voltak az ázsiai tőkepiacok. Ám a Fidelity International neves Ázsia-szakértői szerint továbbra is kiváló befektetési lehetőségek adódnak a földrészen.
Vágólapra másolva!

Miért éppen Ázsia? A közel 10 éve tartó töretlen fejlett tőkepiaci hossz kései ciklusában érdemes a változásokra felkészülni. Ha ugyanis kezd elpárologni a globális tőkepiaci stimulusok jótékony hatása, akkor akár nagyon gyors befektetői reakciókra is szükség lehet.

A Fidelity International egy nemzetközi road-show keretében Budapestre is meghívott a világ legelismertebb, Ázsiára szakosodott befektetési szakemberei közül kettőt. Az alábbiakban Dale Nicholls és Raymond Ma Hongkongban dolgozó portfólió-menedzserek budapesti előadásait foglaljuk össze.

Noha az elmúlt hat hónapban az ázsiai piacokon is megnőtt a volatilitás és sok helyen visszaestek az árak, Ázsia valójában lendületben maradt és a kötvény- és részvénypiacain is kiváló belépési pontok kínálkoznak.

A fél éve tartó korrekció után az ázsiai részvénypiacok értékeltsége különösen az előremutató P/E ráta már alacsony, miközben az átlagos sajáttőke-arányos nyereség (ROE) kétszámjegyű, a 15 százalékot közelíti.

Forrás: 123rf.com

Dale Nicholls, a Fidelity Funds - Pacific Fund portfólió-menedzsere szerint a kínai gazdaság nagyon gyorsan alakul át, egyre erősebb a belső fogyasztás és egyre inkább már a magánszektor cégei a gazdasági növekedés motorjai.

Kínában ma már évente 28 millió új autót adnak el, az Egyesült Államokban csak 18 milliót.

A kínai fogyasztók ráadásul nagyon nyitottak a technológiai újdonságokra, így például a modern fizetési megoldásokra. A kínai lakosság 83 százaléka adaptálja a legmodernebb fintech fizetési megoldásokat (elsősorban az AliPay népszerű), míg az Egyesült Királyságban ez a mutató például csak 57 százalékos.

A legjobb egyedi befektetések

Mindig három tényezőt érdemes keresni egy vállalat értékelésénél - mondta el Dale Nicholls – a hosszú távú növekedési lehetőségeket, a stabil cashflow-termelő képességet és a menedzsment minőségét.
A szakembernek ezen szűrők segítségével sikerült egykoron kicsi, de ma már rendkívül sikeres cégek (a hongkongi Techtronic Industries, illetve a kínai BitAuto, Kingsoft, China Lodging – Huazhu Hotels, CBPO - China Biologic Products, Sunny Optical) növekedési történeteibe időben beszállnia.
Dale Nicholls a jövőre nézve is adott néhány konkrét befektetési ötletet:

  • Universal Entertainment: a japán cég a szerencsejáték-iparban tevékenykedik, hazájában a legújabb generációs pacsinkó gépeivel sikeres (ez a flipperszerű játék rendkívül népszerű Japánban), de nemzetközi terjeszkedésbe is fogott, az ő befektetésük az Okada Manila elnevezésű gigantikus fülöp-szigeteki kaszinó.
  • Corporate Travel Management: az ausztrál utazási cég az ázsiai üzleti utazási piac nagyon gyors növekedését használja ki, ma már a világ hatodik legnagyobb szereplője ebben az üzletágban és deklaráltan a globális piaci részesedésének növelésén dolgozik.
  • Silergy: a Tajvani Értéktőzsdére bejegyzett cég az integráltáramkör-tervezés egyik leggyorsabban fejlődő cége, a Fidelity International portfólió-menedzsere külön kiemelte a menedzsment kiválóságát és a világos, határozott növekedési célkitűzést.
  • Noah Holdings: ez egy ma még viszonylag kicsi kínai vagyonkezelő cég, amely a legvagyonosabbaknak kínál prémiumszolgáltatásokat, és Kínában nagyon gyorsan nő ez a piac.
Forrás: AFP/MTI/MTVA/Aleksandar Plavevski

Kína és a kockázatok

A Fidelity International portfólió-menedzsere, Raymond Ma elsősorban a kínai befektetési lehetőségekkel foglalkozott előadásában. Elmondta, hogy Kína óriási gazdaság, így az aktuális kihívások is nagyok előtte. Nézete szerint jelenleg négy plusz egy nagyobb kockázatot lehet azonosítani az országban. Ezek a következők:

  • az amerikai – kínai kereskedelmi háború potenciális eszkalációja;
  • a Kínában tapasztalható magas eladósodottság, és a magas hitelállományok leépítésével járó fájdalom;
  • a helyi deviza fokozatos leértékelődése;
  • a lakossági fogyasztás növekedésének lassulása, amit elsősorban a magas bázis magyaráz;
  • ráadásul óvatosan, de már kopogtat az infláció is.

A szakember a legnagyobb kockázatként kezelhető kereskedelmi háború tárgyalásos megoldásában bízik ugyan, de mindenképpen arra figyelmeztet, hogy amennyiben egy történelmi analógiát vizsgálunk, akkor az Egyesült Államok és Japán közötti kereskedelmi háború a nyolcvanas években komolyan visszafogta japán gazdaságát.

Kínai kikötő Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Miért mégis Kína?

Raymond Ma Kínával kapcsolatban felhívta a figyelmet a folyamatban lévő reformokra, például az állami vállalatok átalakításában, illetve az egyedi értékelések fontosságára, miközben a kínai gazdaság erejét egy ABCDE angol kifejezésekből eredő felsorolással támasztotta alá.

  • A – Automation, Artificial Intelligence, vagyis automatizácó és mesterséges intelligencia. Kínában évente 7-8 százalékkal nőnek a bérek, így a vállalatokon erős a költségnyomás. Az automatizáció világszintű éllovasainak a zöme ma már kínai cég (Shenzhen Inovance, Estun Automation, AirTAC International, Hiwin Technologies). Kína emellett élenjáró a mesterséges intelligencia-fejlesztésekben is.
  • B - Big Data, az adat óriási kincs, és ez a legnagyobb tételben Kínában áll rendelkezésre, ezért a big data fejlesztésekben – már csak a nagy népessége miatt is - Kína ma már az Egyesült Államokkal egy szinten álló szereplő.
  • C – Cloud, a felőszolgáltatásokban az Amazon, Microsoft, Google piacvezető hármas után ma már a kínai Alibaba a világ negyedik legnagyobb szolgáltatója. Kína 500 legnagyobb vállalata közül egyharmaduk már igénybe veszi a legfejlettebb felhőszolgáltatásokat.
  • D - Domestic Consumption, vagyis belső fogyasztás, Raymond Ma külön is kiemelte a legmodernebb mobil-vásárlások gyors fejlődését.
  • E – Electric Vehicle, Kína az elektromos járművek piacán is éllovas, 2017-ben 600 ezer elektromos járművet adtak el, háromszor annyit, mint az Egyesült Államokban és tízszer annyit, mint Japánban vagy Németországban.

Kína mindemellett megérkezett a legfejlettebb technológiájú országok közé. A húsz vezető internetes cég közül ma már kilenc kínai, öt éve egy ilyen listán még egy kínai nevet sem olvashattunk volna. Kína többé már határozottan nem csak másolja a legfejlettebb országok technológiáját, de éllovassá vált, olyan ország lett, amely a kutatás-fejlesztésre ugyanannyit áldoz, mint a legfejlettebb nyugati országok.