Eláruljuk, melyik a világ legdrágább folyadéka

person medicine science laboratory biochemistry biotechnology chemist woman scientist clinic investigation chemistry protective uniform eyeglasses analyzing flask tube glassware young adult assistant working research job
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A világ legdrágább folyadéka a skorpióméreg. A legveszélyesebb fajták mérge egyúttal a legígéretesebb is. A gyógyszeripar és a betegek is sokat köszönhetnek az igen nehezen beszerezhető folyadékoknak, melyek számos súlyos betegség leküzdéséhez kellenek.
Vágólapra másolva!

Az angolul deathstalker, latinul Leiurus quinquestriatus, magyarul pedig leginább izraeli sárgaskorpióként ismert állat a földkerekség legveszélyesebb teremtményei közé tartozik.

A Business Insider riportban számol be arról, hogyan nyerik ki és hasznosítják ennek és hasonló fajtáknak még a kígyókénál is drágább méreganyagát.

A skorpiótenyésztés ugyanis hatalmas, de egyúttal igen speciális üzletet jelent.

Ilyen állatokat tartani rendkívül veszélyes, és csak kevés cég vállalkozik arra, hogy százasával, ezresével szaporítsa és nevelje ezeket az élőlényeket, bármennyire is jó üzletet jelentenek.

A veszélyesség oka az, hogy az állatok fejését lényegében kézzel, közvetlenül kell elvégezni, arra nem létezik semmilyen automatika. A skorpiófarmerek kézi eszközeikkel maguk végzik el a munkát, egyesével az állatokon.

Illusztráció Forrás:Flickr/ Peter G W Jones

Egy példány pedig egyetlen fejés alkalmával 0,5 - 2 milligramm mennyiségű mérget ad. Utóbbi mennyiség egyetlen kövér cseppnek felel meg, értéke viszont akár néhány tízezer forint is lehet.

Minden vonatkozó jelentés szerint jelenleg a skorpióméreg számít a világ legdrágább folyadékának.

Egyetlen gallonja (1 gallon = 3,78 liter) 39 millió dollárba, azaz mintegy 10,5 milliárd forintba kerül.

Egy skorpiót pedig körülbelül 2,5 millió alkalommal kellene fejni ahhoz, hogy ez a mennyiség összejöjjön. Így tehát a veszélyes skorpióméreg-üzletre berendezkedni csak teljes, erre szakosodott farmok üzemeltetésével érdemes. Ez a magyarázata annak, miért - szó szerint - méregdrága az egyébként különlegesen értékes folyadék.

Az egyes skorpiómérgekre alapozva, biztató eredményekkel folytatnak kutatásokat és kísérleteket bizonyos rákfajták gyógyításában vagy a maláriaellenes készítmények fejlesztésében.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a kézi fejést a közeli jövőben automatizálttá lehetne tenni, noha kísérletek vannak erre.

Ha kíváncsi a skorpiótartás és -fejés néhány mozzanatára, tekintse meg az alábbi (angol nyelvű) videót: