Novembertől újra lehet pályázni háztartási gépek cseréjére

energia spórolás, energiatakarékosság, mosógép
Vágólapra másolva!
Újraindul az Otthon melege program novembertől, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség, az új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez - mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár ismertette, a program célja, hogy a lakosság olyan hűtő, fagyasztó, valamint mosógépkészülékeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Három kategóriát különít el a tárca a program meghirdetésekor.

  • Az A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra,
  • az A++-ban 40 ezer forintra,
  • az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni

- tette hozzá.

A tárca számításai szerint attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család,

évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

Illusztráció Forrás: AFP/Phanie/Garo

A pályázati kiírást és útmutatót a szaktárca pénteken teszi közzé a www.hgcs2017.nfsi.hu weboldalon.

A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban november 5. és 19. között lehet benyújtani, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun, a rendelkezési keret kimerüléséig.

A tárca a tavalyi 600 millió forintos induló támogatási összeget, a tavalyi érdeklődése és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel kétmilliárd forintra emelte.

Weingartner Balázs ismertette, az otthon melege programban mostanáig 10 alprogramot hirdettek meg, ezeknek egy része az épületek energiahatékonyságának javítására, valamint olyan megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, vásárlására szolgált, amelyekkel az energiafelhasználás csökkenthető. Eddig négy alprogram indult a háztartási nagygépek cseréjére - tette hozzá.

A programmal a kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással.

A korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakosságienergia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 ezer, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása - mondta.

Figyelni kell arra, milyen energiaosztályú gépet kíván a háztartás beszerezni, annak energiahatékonysága nagyban befolyásolja az elérhető éves megtakarítást (illusztráció) Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Azt is megjegyezte, hogy az Otthon melege programnak köszönhetően évente, átlagosan 10 milliárd forint rezsiösszeg marad a programban részt vevő magyar családoknál.

Ez háztartásonként évente 10 ezer forinttól akár 180 ezer forintig terjedő megtakarítást jelent.

Emellett jelentős környezetkímélő hatása is van, hiszen minden évben 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás - ismertette az államtitkár.