Döntött a bíróság a kolosszális Volkswagen-dízelbotrányban

Volkswagen embléma
A Volkswagen logo is pictured at the Indian Auto Expo 2016 in Greater Noida on the outskirts of New Delhi on February 3, 2016. India's flagship auto show opened its doors in New Delhi February 3, with a new batch of diesel-guzzling SUVs on proud display despite industry uncertainty over a pollution crackdown targetting motorists in the capital. AFP PHOTO / SAJJAD HUSSAIN / AFP PHOTO / Sajjad HUSSAIN
Vágólapra másolva!
Helyt adott a Volkswagen dízelbotrányával kapcsolatban a társaság főrészvényese, a Porsche SE befektető társaság ellen benyújtott kártérítési keresetnek a stuttgarti tartományi bíróság polgári tanácsa. Ahogy az Origo korábban megírta, világszerte nagy port kavart korábban az, hogy kiderült, a Volkswagen manipulálta dízeljeinek károsanyag-kibocsátására vonatkozó adatait.
Vágólapra másolva!

A bíróság mostani döntése alapján,

kártérítési kötelezettség terhelheti a Volkswagen főrészvényesét a dízelbotrány miatt.

A Porsche SE ellen benyújtott kereset késedelmes tájékoztatást vet a társaság szemére a dízelbotrányról, és annak a Volkswagen konszernre gyakorolt pénzügyi következményeiről. A Porsche SE és a Volkswagen AG egyaránt visszautasítja a vádakat. A döntés nem jogerős.

Az indoklás szerint a Porsche SE, mint a Volkswagen főrészvényese nem tett eleget tájékoztatási kötelességének, Martin Winterkorn, a Volkswagen AG vezérigazgatója pedig gondatlan módon sértette meg hivatali kötelességeit.

Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A Porsche és Piëch családok ellenőrzése alatt álló befektetési társaság 52 százalékos részesedéssel rendelkezik a Volkswagen AG autóipari konszernben. A Porsche SE több vállalatban is rendelkezik befektetéssel, nyeresége azonban szinte kizárólag a Volkswagen eredményétől függ.

A Porsche SE, a Volkswagen AG többségi tulajdonrészével rendelkező befektetési társaság nem tévesztendő össze a Dr.-Ing. h.c. F. Porsche AG,

röviden Porsche AG autógyárral, a Volkswagen AG százszázalékos tulajdonában lévő sportkocsigyártóval.