Ez a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjárata

United Kingdom, Scotland, Orkney Islands, Papa Westray Island, fish farm at sea
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo megírta, nemrégiben megszületett a leghosszabb repült idejű menetrend szerinti járat új rekordja. A Singapore Airlines üzemeltette Szingapúr - New York leszállás nélküli járata kétségkívül megsüvegelendő teljesítményt. A Quartz most utánajárt, melyik légi útvonal lehet a lista másik végén.
Vágólapra másolva!

A leghosszabb idejű járat a két város között mintegy 16 700 kilométert tesz meg, 12 időzónán áthaladva, nagyjából 19 óra repülési idővel.

Ehhez képest a legrövidebb menetrend szerinti járat alig 2,8 kilométeres távolságot jelent.

A Loganair, egy regionális légitársaság repüli azt, mégpedig Skócia legészakibb térségében, az Orkney-szigeteken. Pontosabban két, a szigetcsoportba tartozó földdarabka, a Westray és Papa Westray között.

A repülési idő pedig kevesebb mint két perc.

A távolságot a cég általában egy nyolcüléses, Britten Norman Islander típusú géppel teszi meg, amelynek 16 méter a szárnyfesztávolsága. A gép szinte eltörpül a szingapúri rekorderjárathoz használt hatalmas Airbus A350-es típushoz képest.

A Westray-szigeteknél üzemel a világ legrövidebb idejű repülőjárata Forrás: AFP/hemis.fr/Bertrand Rieger

A jegyárak is arányban vannak a távolsággal.

Míg a szingapúri járatra 2900 dollártól lehet jegyet foglalni decemberre (ez nagyjából 780 ezer forint), addig a Loganair 27 dollárnak megfelelő összegért (kb. 7300 forint) retúrjegyet kínál utasainak.

Igaz – jegyzi meg a cikk – a fajlagos kilométerár tekintetében a szuperhosszú járat a nyerő, különösen azért, mert a fedélzeten kiváló minőségű ételeket is felszolgálnak az utasoknak.