Nem nyúlt az alapkamathoz az Európai Központi Bank

Mario Draghi EKB ECB jegybank elnök
President of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi addresses a press conference following the meeting of the Governing Council in Frankfurt am Main, western Germany, on September 3, 2015. The ECB holds key refi rate steady at 0.05%, they announced after their governing council policy meeting. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói mai ülésükön nem változtattak az irányadó kamatokon: az alapkamat 0 százalékon, az egynapos hitelkamat 0,25 százalékon, a betéti kamat pedig -0,4 százalékpont maradt.
Vágólapra másolva!

Mario Draghi jegybankelnök a döntés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem aggódnak az euróövezeti gazdaság elmúlt hónapokban mutatott lassulása miatt. Draghi szerint a lassulásra utaló adatok egyedi tényezőknek köszönhetők.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Daniel Roland

– értékelte az EKB döntését Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A kérdés az, hogy milyen gyorsan követik majd egymást a szigorító intézkedések. Arról sem lehet tudni semmit, hogy az eszközvásárlási program kifutása után milyen szabályok mentén akarja megújítani az EKB a lejáró eszközöket.